Италия затваря барове и училища в 10 града заради коронавируса

Най-малко девет града в област Ломбардия и един в област Венето в Северна Италия затвориха баровете, училищата и други обществени места за една седмица заради подозрения от зараза на 16 души с новия коронавирус, предаде БTA.

Първата жертва на вируса в Италия вече е факт. Възрастен мъж от Падуа е починал вчера. 

Решението е взето от министерството на здравеопазването в координация с двете засегнати италиански области. Първо огнище на заразата е установено в Кодоньо близо до Лоди. В този район на Ломбардия над 50 000 души са помолени да стоят по домовете си в засегнатите градове.

Преди решението на министерството кметът на градчето Кодоньо с население около 15 000 души вече нареди да се затворят незабавно училищата, общинските бюра, магазините за хранителни стоки, баровете, дискотеките и спортните зали.

Здравният министър Роберто Сперанца заяви, че в района на Кодоньо 14 души са дали положителни проби за новия коронавирус. Все още не са им направени тестове за потвърждение.

Във Венето двама души са дали положителна проба за коронавируса, като единият е в спешно отделение. Министерството обаче посочи, че и тези случаи още не са потвърдени.

Санитарните власти на Ломбардия не са идентифицирали със сигурност човека, от който е тръгнала заразата. Според агенция АНСА е възможно това да е италианец, който неотдавна се е завърнал от Китай.

До момента в Италия има шест потвърдени случая на заразяване с коронавируса.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини