Какво ще се случи, ако спрем да ядем захар за една седмица

Заедно със солта, захарта е нарочена за един от най-големите врагове на нашето здраве. Което и от двете да наричаме "бялата смърт", вероятно няма да сбъркаме. Според лекарите, тя може да бъде дори по-вредна от мазнините. А ефектът й далеч не се ограничава до трупането на килограми и възможността да развием зависимост.

Ето какво ще се случи с тялото ни, ако се откажем от захарта за седмица. Разбира се, не говорим само за чистата й форма, а и за всички продукти, които я съдържат. Те могат да бъдат изненадващо много, дори да не са със сладък вкус.

Преодоляване на зависимост

Захарта може буквално да бъде пристрастяваща, и то дори повече от кокаина. И колкото повече ядем, толкова повече ни се яде. Но ако издържим седем дни без сладко, шансът след това да прекаляваме с него е много по-малък. 

По-свеж дъх

Консумацията на захар не само предизвиква кариеси, но създава в устната кухина благоприятна среда за развитието на всевъзможни бактерии. Някои от тях предизвикват проблеми с венците, а други - лош дъх.

Мозък

Според различни изследвания, захарта възпрепятства мозъчни функции като учене и запомняне. А ако намалим нейното количество или спрем съвсем да я консумираме, ще можем да използваме много по-голям мозъчен капацитет. По-малко захар значи повече знание.

Алцхаймер

Колкото по-малко захар консумираме, толкова по-малък е шансът да развием Алцхаймер. И това отново е свързано с възпрепятстване на мозъчната дейност. 

Кожа

Тя ще изглежда по-младежка, ако забравим за захарта. Ще забравим и за пъпките, които често се появяват именно заради консумацията на много сладко. Захарта предизвиква възпаления, а именно това представлява акнето, пише Bright Side.

Сърце

То със сигурност ще ни е благодарно, ако се откажем от сладкото. По този начин ще намалим значително и риска от инфаркт. Състоянието на сърдечно-съдовата система също ще се подобри, нивата на инсулина и кръвното налягане ще се понижат.

Холестерол

Много захар е равно на много лош холестерол. И това е още една причина да се откажем от нея, защото натрупаната плака по стените на кръвоносните съдове може да доведе до застрашаващи живота състояния.

Настроение

Отказването на захарта със сигурност ще ни направи доста по-раздразнителни. Но ако успеем да устоим на изкушенията за известен период, след това ще се чувстваме много по-добре. Хората, които ядат малко или въобще не ядат захар, много по-рядко са диагностицирани с депресия.

Сън

Високата консумация на захар обърква нивата на енергия. На пръв поглед, тя ни дава енергия, но фалшива. Първоначално след отказването ще се чувстваме отпаднали, но след това ще сме по-жизнени от всякога, а през нощта ще си отпочиваме наистина добре.

Диабет

По-малко захар - по-малък риск от диабет. Когато приемаме прекалено много глюкоза, се развива висока инсулинова резистентност. Това води до преддиабетно състояние, а ако не променим начина си на хранене - и до диабет.

Рак

Захарта подхранва раковите клетки, но и повишава риска от появата на онкологични заболявания, защото създава благоприятна за тях среда. Най-често ракът на панкреаса се свързва пряко с голямото количество консумирана захар.

Зрение

Захарта влияе отрицателно и на него, намалявайки притока на кръв към очите. 

Килограми

Тук е ясно - по-малко сладко - по-малко килограми. И резултатите ще дойдат бързо, ако се откажем напълно от захарта, с която имаме навика да преяждаме.

Когато панкреасът произвежда повече инсулин - в отговор на приетото количество захар, останалите хормони, които контролират метаболизма и апетита, нямат възможност да функционират правилно. Така килограмите се трупат много лесно, а мозъкът ни изпраща фалшиви сигнали, че отново е време да хапнем нещо.

Имунна система

Тя също се влияе пряко от консумацията на захар. И ако ядем по-малко сладко или съвсем забравим за него, ще ни се налага и доста по-рядко да посещаваме лекаря си. Причината за това е, че захарта понижава ефективността на белите кръвни клетки, които ни предпазват от бактерии и вируси.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини