Малки навици всеки ден, които повишават имунитета

В сезона на грипа, вирусните инфекции и настинките е много важно имунната ни система да работи добре, за да ни защитава от атаките на всички патогени, които ни заобикалят. За да подсилим имунитета си е необходимо да се храним здравословно, да поддържаме добра двигателна активност, както и да наблягаме на някои храни и напитки, богати на витамини.

Можем обаче и да включим някои малки навици в ежедневната си рутина, които също имат значение за повишаване на имунитета. Кои са те?

Избягвайте пасивното пушене

Ако сте пушач, разбира се, е препоръчително да спрете да пушите. Вредният навик отслабва имунната система и ви прави по-уязвими към респираторни заболявания. Пасивните пушачи също са застрашени от отслабване на имунните защити. Поемането на цигарен дим от околните пушачи ви излага на вторична опасност от издишаните от тях болестотворни частици в комбинация с отровните съставки в дима. Това води до намалена способност на организма за неутрализиране на вирусите и бактериите в горните дихателни пътища и прави механизма на разболяване по-лесен и достъпен за патогените.

Добавете повече протеини към закуската си

Протеинът е жизненоважно вещество за здравето и имунитета по много причини. Той помага на тялото да изгради и възстанови различни нарушения в тъканите и клетките. Протеините са ресурс с централно значение и за имунната система и здравословното протичане на нейните функции. Протеините от висококачествени източници, като постното месо, рибата, яйцата, бобовите растения, семената, ядките, имат съществено значение за състоянието и функциите на имунната система.

За да повишите имунните си защити през зимата, включете повече здравословни протеини в закуската си за силен старт на деня.

Мийте ръцете си често

По кожата на ръцете ни непрекъснато полепват всякакви вируси и бактерии. Най-добрият начин да се предпазим от навлизането им в организма е честото миене на ръцете. Не докосвайте лицето си с ръце, не търкайте очите и не яжте нищо преди да сте измили ръцете си. Това ще намали значително риска от заразяване.

Яжте допълнителна порция зеленчуци всеки ден

Още един малък, но съществен навик, който ще ви е от полза в превенцията на вирусните инфекции, е добавянето на допълнителна порция зеленчуци всеки ден. Те са богати на витамини и минерали, необходими за здрава имунна система. Повечето хора не консумират достатъчни количества витамини и това е част от проблема с понижения имунитет.


Навийте си аларма за лягане, не за ставане

Всички разчитаме на часовника и алармата ни да ни събудят сутрин, но забравяме, че можем да си напомним чрез тях и че е време за лягане. За да бъде имунната ви система в максимално добро състояние, организмът ви се нуждае от повече сън, за да се възстанови. Когато спите по-малко от необходимото, времето за възстановяване на клетките и тъканите намалява. Намалява и времето за извършване на важни функции и обмен на вещества по време на съня, от които имунната система зависи.

Освен това, хроничното недоспиване води до преждевременно стареене на клетките и на целия организъм, като по този начин неговите защитни сили отслабват.
Затова си навийте аларма, която да ви подсети, че е време за лягане и спазвайте тази рутина. Лягайте си рано, за да можете да спите поне 8 часа непробуден сън.

Изпийте чаша вода след събуждане

През нощта тялото ни изпада в лека форма на дехидратация, защото е употребило голяма част от водните си запаси. Изпийте чаша вода, за да дадете тласък на имунната си система. Това ще намали сухотата по кожата и лигавиците, ще ви ободри и ще помогне да се предпазите от атаките на патогените през деня.

Яжте джинджифил с мед и лимон

Настърган джинджифил с мед и лимон е чудесна рецепта за здрава имунна система. Комбинацията от трите натурални полезни продукта има силен противовъзпалителен ефект, защото в джинджифила, меда и лимона се съдържат множество антивирусни, антибактериални и антиоксидантни вещества.

 

Източник: az-jenata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини