Делят колите на 5 екокатегории. Преглед на печата

24 часа

Делят колите на 5 екокатегории, спират в града най-цапащите

Леките коли и товарните автомобили до 3,5 т се разделят в пет екологични групи в зависимост от това колко замърсяват въздуха. Екокатегорията им ще бъде записана в чип, който ще е вграден в стикера за преминат технически преглед. Това предвиждат промени в наредба, публикувана за второ обществено обсъждане.

Както "24 часа" вече писа, тя бе пусната веднъж за обсъждане, даже беше показван и знакът за технически преглед, който се одобрява от министъра на транспорта. Заради многото бележки сега текстовете отново се предлагат за обсъждане, като срокът е 14 дни.

Труд

Лепят екоклеймо на автомобилите

Всички автомобили у нас ще бъдат разделени в пет екокатегории. Това предвиждат промени в Наредба №Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане.

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO от 1 до 6 категорията или датата на първа регистрация и количеството вредни газове, които отделят. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер.

Монитор

Военните на великденско море за 101 лв.

В офертите влизат две нощувки на 18 и 19 април, както и две закуски и празничен обяд с украса. Пакетът включва дори туристическия данък и застраховка.

За деца между 3 и 13 години, настанени на редовно легло в морския курорт, цените започват от 53 лв. За ВИП апартамент в хотела на МО в морския курорт Флагман пък сумите достигат 133 лв. на човек и 68 лв. за дете.

Рибарица, Пампорово и Боровец, където военните също разполагат със свои бази за отдих, са другите предложени от МО дестинации за великденска ваканция.

Сега

Как прокуратурата се срути на ул. "Алабин"

Вече стана традиция най-скандалните случаи у нас, довели до милиони щети или множество жертви, шумно да се разследват и безшумно да се провалят в съда. Поредният пример за това е срутването на сграда на столичната улица "Алабин" на 19 септември 2006 г., при което загинаха две момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

Два съдебни състава - на Софийския градски съд, който като първа инстанция оправда четиримата подсъдими, и на Софийския апелативен съд (САС), който потвърди това решение, заключават, че не само сградата е била генетично увредена, но и самото разследване.

Капитал дейли

Потупване по рамото от Брюксел

След броени месеци Европейската комисия ще трябва да каже на държавите от еврозоната какво мисли за напредъка на България по поетите от нея ангажименти през 2018 г. От това и от оценката на ЕЦБ до голяма степен ще зависи влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз.

От публикувания през седмицата регулярен доклад от Брюксел за макроикономическите дисбаланси на България може да се предположи, че даването на печат OK поне от тази институция ще е просто формалност. За пръв път от въвеждането на тези анализи през 2012 г. страната е в групата без дисбаланси.

Дума

Медицинските специалисти на безсрочен протест

Пореден протест на медицинските специалисти. Поводът са неизпълнените според тях обещания от страна на здравния министър и корупцията в системата.

Преди една година беше първият им протест. Те настояваха за реформа в здравната система.

Нищо от исканията им не е било изпълнено, казват те, включително и обещанията на министър Ананиев за увеличение на заплатите. Този път медицинските специалисти са решили протестът да прерасне в безсрочен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    3 0
    10:53, 2 мар 2020
    Даже и в 60 категории да ги направят, това няма да промени нищо. Просто целта на герберасите е да могат да одерат още една кожа от бедния български народ. Нали ако можеха, нормалните хора щяха да предпочетат нова кола с по-висок евростандарт? Само че, когато шайката на ******* гледа как да прибере още повече пари и активи от българското население, то рядко някой който не е от властта и не краде може да си го позволи.
Последни новини