Мицотакис нарече Турция "трафикант на мигранти"

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на съвместна пресконференция с лидерите на европейските институции (Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет) Урсула фон дер Лайен, Давид Сасоли и Шарл Мишел нарече Турция „трафикант“ на мигранти, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

Гръцките земни граници в североизточния регион на река Марица (Еврос) са обсадени от 28 февруари, когато турските власти обявиха, че вече няма да задържат бежанците от това да се опитват нелегално да ги пресичат. Според информацията Анкара дори е заявила пред мигрантите от Близкия изток, Афганистан и Северна Африка, че границата на Гърция е отворена, цитира "Фокус" .

След четири дни на продължаващи операции за опазването й бяха направени повече от 30 хил. опита за преминаването на границата нелегално. По това време имаше и множество сблъсъци между силите на реда и армията с бежанците, много от които заявиха пред медиите, че са били извозвани с автобуси от Турция до границите.

В отговор на кризата гръцкият премиер Кириакос Мицотакис покани лидерите на европейските институции в Гърция, така че те лично да станат свидетели на това, че границите на Общността са заплашени, след последните ходове на турското правителство. Освен тях на място пристигнаха и хърватският премиер Андрей Пленкович и вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Шинас. Те се срещнаха с Мицотакис, след което с хеликоптер огледаха ситуацията на границата между Гърция и Турция.

Мицотакис искаше да представи пред делегацията доказателства, че Турция приема ролята на „трафикант“ на мигранти, използвайки своя военен апарат да подложи Гърция и ЕС на натиск, като пусне към техните територии нова бежанска вълна.

За Мицотакос вече е ясно, че Турция едностранно прекратява споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците, сключено през 2016 г., като отказва да изпълнява своите задължения по него и пуска мигрантите по море и земя към границите на ЕС.

„Нямаме вече проблем с бежанците. Това е груб опит на Турция да използва отчаяни хора, за да постигне своите геополитически цели и да пренасочи вниманието от ужасяващата ситуация в Сирия“, каза Мицотакис пред репортерите в граничния град Орестиада, по време на съвместната пресконферецния.

„Европа няма да бъде изнудвана от Турция за мигрантската криза. Готови сме да подкрепим Турция в това да се справи с проблема с бежанците, но не при всякакви обстоятелства. Моят дълг е да защитя суверенитета на моята страна. За съжаление Турция се превърна в официален трафикант на мигранти“, каза още той.

Мицотакис призова лидерите на ЕС да вземат мерки да предложат решение на общия проблем с миграцията, след като вече са видели от първо лице последиците от турските действия. Премиерът добави, че Атина ще продължи да прави всичко необходимо, за да опази границите си.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се съгласиха, че ЕС трябва да помогне на Гърция да опази границите, които са и „граници на ЕС“. Ръководителят на ЕК добави, че ЕС ще подкрепи усилията на Атина с повече финансиране, което може да достигне до 350 млн., както и с подкрепа и оборудване от Европейската агенция за гранична и брегова охрана – Фронтекс.

Ръководителите на институциите на ЕС призоваха Турция да се съобразява с клаузите от споразуменията от 2016 г. Шансовете Анкара наистина да го направи обаче са малки, тъй като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заплашваше много пъти в миналото, че ще пусне мигрантите към ЕС, ако Общността не се съобрази с множеството му други искания.

Източник: epicenter.bg

Коментари в сайта

Последни новини