Путин и Ердоган се договориха за Идлиб

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха за прекратяване на огъня в Идлиб след 6-часови преговори в Кремъл. Това заяви Путин след двустранната среща, съобщава ТАСС.

Споразумението влезе в сила в полунощ. Турско-руски патрули ще охраняват в т. нар. "коридор за безопасност" на няколко километра отстояние от магистралата М4, свързваща Алепо и Дамаск , която стана един от поводите за напрежение в "зоната на деескалация".

Москва не винаги е съгласна с турските партньори при оценката на случващото се в Сирия, каза Путин. "Но всеки път в критични моменти, разчитайки на високо ниво на отношенията, успяваме да намерим допирни точки, да постигнем приемливи решения", обобщи държавният глава и добави, че това се е случило по време на срещата.

След срещата страните постигнаха споразумение за съвместен документ. Според президента постигнатите споразумения с Ердоган ще станат добра основа за разрешаване на ситуацията в Идлиб.

Срещата на държавните ръководители се проведе на 5 март в Кремъл. Преговорите на двамата лидери се проведоха в затворен формат. Страните обсъдиха "всички аспекти на ситуацията в Сирия". Преди срещата руският президент отбеляза, че Москва цени отношенията с Анкара.

Ситуацията в Идлиб, където сирийската армия започна мащабно настъпление в началото на тази година, ескалира в края на февруари. Турция, чиито наблюдателни пунктове се оказаха зад фронтовата линия, поиска от Дамаск да изтегли войските и да засили подкрепата на лоялните към нея бойци. След смъртта на няколко десетки военни в резултат на въздушен удар от сирийските военновъздушни сили, Анкара обяви провеждането на операция "Пролетен щит" в региона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини