Отнемат лиценза и на Еврофутбол, хиляди остават на улицата, обявиха от компанията

Лицензът на букмейкъра "Еврофутбол" ООД ще бъде отнет днес от Държавната комисия по хазарта, съобщиха от компанията. Заседанието в ДКХ е от 11 часа и в дневния му ред има само две точки, които засягат лицензите на "Еврофутбол".

От компанията, в която основен дял има Васил Божков, алармираха, че с отнемането на лиценза ще бъдат затворени 800 пункта, в които работят 2300 физически лица, а повече от 100 търговски партньори ще бъдат лишени от приходи.

Обвиненията към "Еврофутбол" са за нарушение, което е аналогично като това, заради което тръгна кампанията срещу Националната лотария - че държавната такса е плащана върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота. Предполагаемите загуби за бюджета от това са над 300 милиона лева.

Любопитното е, че съдружници на Васил Божков в "Еврофутбол" са братя Найденови, които първи огласиха, че лотарията плаща по-ниската ставка.

Ето и пълният текст на откритото писмо на "Еврофутбол":

ПОРЕДНОТО УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС И ОСТАВЯНЕ НА ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА БЕЗ ДОХОД. В УСЛОВИЯТА НА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НАСИЛСТВЕНО ЗАКРИВАТ „ЕВРОФУТБОЛ” В ЦЯЛАТА СТРАНА.
"Човекът играе само там, където е човек в пълното значение на думата, и е изцяло човек само там, където играе." - Фридрих Шилер.

УВАЖАЕМИ КЛИЕНТИ, БУКМЕЙКЪРИ И ПАРТНЬОРИ НА „ЕВРОФУТБОЛ“,
След близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България… Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро.

В условията на извънредно положение, продиктувано от глобалната пандемия по повод Коронавируса (COVID-19), утре, на 25.03.2020 г., ще се проведе заседание на Държавната комисия по хазарта с единствена точка в дневния ред по отнемане на двата лиценза за организиране на хазартни игри на „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД.

Какво означава отнемането на лицензите на „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД?
1. Ще бъдат унищожени източниците на доходи на близо 800 директни търговски партньори /букмейкърски пунктове/ на „ЕВРОФУТБОЛ“, които се стопанисват от самостоятелни юридически лица в цялата страна и са малък семеен бизнес;
2. Над 2300 физически лица, пряко свързани с организирането и провеждането на игрите на „ЕВРОФУТБОЛ“, насилствено ще бъдат лишени от правото си да упражняват труда си и ще станат безработни;
3. Повече от 100 търговски партньори на „ЕВРОФУТБОЛ“ ще загубят източник на приходи;
4. Българският държавен бюджет ще бъде лишен от милиони левове ежемесечни приходи, които иначе биха били използвани в полза на обществото ни.
Защо държавата ще отнеме лицензите на „ЕВРОФУТБОЛ“ на 25.03.2020 г.?

Всичко започна на 14.02.2020 г., когато в късния петъчен следобед представителите на държавния орган Държавна комисия по хазарта ни връчиха Акт за установяване на публични държавни вземания (АУПДВ) за предполагаеми дължими от дружеството ни публични вземания за държавни такси на стойност 328,9 млн. лева.
Искаме да отбележим, че „Еврофутбол“ ООД съществува от близо 30 години и винаги е заплащало дължимите държавни такси в съответствие със Закона за хазарта, одобрените от Министъра на финансите директно и от Държавната комисия по хазарта изрично правила.

След това, на 21.02.2020 г., бяха блокирани всички наши сметки и така ни бе попречено да фукционираме нормално. Въпреки възникналите препятствия, ние продължихме да работим и да изплащаме печалби на клиентите си.
След 13.03.2020 г. последваха гласни и писмени закани и предписания от представители на институциите да затворим незабавно букмейкърските ни пунктове под предлог за Извънредното положение в Република България с оглед справяне с коронавируса COVID-19.

До тук добре, но парадоксалното при ситуацията с Коронавируса е, че например тото-пунктовете на „Българския спортен тотализатор“, който е държавно предприятие, работят и в момента сякаш мерките за справяне с пандемията не важат за тях. Тъжното е, че профилът на клиентите на Тотото е предимно от рисковите групи възрастно население, за които има пряка опасност от заразяване с Коронавирус.
Правилно ли е отнемането на лицензите на „ЕВРОФУТБОЛ“ и КОЙ печели от това?

За да защитим интереса и името на българския бизнес, „ЕВРОФУТБОЛ“ предприе всички необходими и възможни мерки по административен и съдебен ред, по българското и европейското законодателство, но управляващите използваха целия репресивен апарат на държавата срещу екипа ни и юристите, ангажирани по казуса.

Срещу „ЕВРОФУТБОЛ“ се случваха и продължават да се случват системни незаконосъобразни действия от страна на Държавната комисия по хазарта и други институции, но за всичко това до този момент дружеството ни беше запазило пълно медийно мълчание, както ни бе „препоръчано“ от представители на държавния апарат. Вече няма смисъл да си мълчим.

От началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които, според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност. Десетки хиляди граждани, ангажирани с компаниите, бяха лишени от прехраната си, а държавата се лиши от стотици милиони приходи годишно.

Умишлената хватка от ДКХ към „Еврофутбол“ утре, на 25.03.2020 г. ще постигне своята цел – закриването на едно работещо българско търговско дружество, което за близо 30-годишната си история бе известно със своята коректност и към държавата, и към клиентите, и към партньорите си! За последните години „Еврофутбол“ внесе стотици милиони левове в държавната хазна и осигури хиляди работни места.
За тези, които не ни попитаха, а и за широката аудитория, за която думата „хазарт“ е мръсна дума, ще кажем, че „Еврофутбол“ изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи. Те от своя страна плащаха данъците и осигуровките си в България, а не в Малта или в някоя офшорна зона например. И това бе всеки месец!

Ние, екипът на „ЕВРОФУТБОЛ“ искаме да зададем няколко въпроса на управляващите:
1. Някой от Вас замисли ли се, че с тези си действия неправомерно потъпквате правата на служители на компанията, клиенти, букмейкъри, които са самостоятелни юридически лица, доставчици и контрагенти? Това всъщност са български граждани и така нарушавате правата на собствените си гласоподаватели и данъкоплатци!
2. Замисляли ли сте се, че тези българи ще останат безработни и хиляди семейства ще преживяват още по-трудно?
3. Помислихте ли, че тези хора вече ще са допълнителна грижа за държавата чрез изплащане на обезщетения и помощи за останалите без работа съкратени работници и служители от сектора?
4. Разбирате ли, че към държавния бюджет вече няма да постъпват никакви приходи от наземни спортни залози – нито чрез такси, нито чрез преки или косвени данъци, защото утре, на 25 март ще закриете „ЕВРОФУТБОЛ“?
5. Защо не се съобразявате с ясно установените правила за законност, равнопоставеност и правна сигурност в Европейския съюз, на който България е държава членка и е длъжна да ги спазва – защото твърденията, че „ЕВРОФУТБОЛ“ има публични задължения не са доказани нито по основание, нито по размер в съда?
6. Защо толерирате чуждестранни хазартни оператори и им осигурявате законодателен чадър чрез плащането на по-малки данъци и такси? Защо освобождавате чуждестранните корпорации от данък по ЗКПО? Съзнавате ли, че такова данъчно облагане нарушава принципа за равнопоставеност и е противоконституционно? Защо съсипвате насилствено българският бизнес, който задържа парите от хазарта в България, а не ги изкарва зад граница!
7. Свързана ли е системата на „Еврофутбол” директно с НАП и ДКХ? Председателите на комисията по хазарта ръководили ли са НАП и КФН?
8. Министърът на финансите не е ли знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата?
9. Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото?
10. Кой ще спечели от този грабеж?

И тъй като отговор на тези въпроси няма да получим или поне не такива, които отговарят на истината, стана, както и предполагахме – неправомерните действия на ДКХ стигнаха до там, че на 25.03.2020 г. ще ни бъдат отнети чрез властови произвол лицензите, което на практика ще спре съществуването ни!

Парадоксът в този случай е, че отнемането на лицензите на „ЕВРОФУТБОЛ“ фактически пречи на дружеството ни да изплати каквито и да било задължения към държавата (дори и хипотетично такива да съществуваха).
Управляващите не се интересуват от държавния бюджет, нито от спазването на законността в страната ни, а единствено целят принудителното закриване на „ЕВРОФУТБОЛ“ и още по- масова безработица, удовлетворяваща нечии интереси. Над 500 милиона внесени такси не могат да бъдат преобразени в 700 милиона невнесени, само за да осигурят алиби за заграбване и унищожаване на бизнес.

Поради всичко, казано по-горе, разбирате защо утре – 25.03.2020 г. букмейкърските пунктове на „Еврофутбол” няма да отворят! Въпреки това, ние искаме да изплатим неполучените печалби на клиентите ни в размер на близо 420 000 лева, но това зависи от държавата, която трябва да ни позволи да го направим!
„Еврофутбол” е компания на повече от четвърт век, надживявала политически и икономически кризи.
Уважаеми приятели, това не е сбогом, това е довиждане – до следващия кръг!
„Еврофутбол“

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Га
    Ганьо
    4 -1
    14:33, 25 мар 2020
    „Клаха народа така, както и турчин не го е клал!“ Поета го е писал за 23-та на миналия век, но колко пъти властта от еничари, на практика представляваща една колониална администрация, повтори това упражнение? Отново ни таковаха живота! Е, май ни харесва, щом доброволно се скрихме по домовете си.
  • 2
    Ко
    Комара е вреден
    0 0
    11:19, 26 мар 2020
    Комарджийството е болест. ФАКТ.
    • П.
      п.с
      0 0
      11:20, 26 мар 2020
      Това ,че работещи получават заплати на гърба на измамени и ограбени не означава -ИКОНОМИКА. Те не произвеждат нищо. Просто прибират едни пари от едни наивни хора
Последни новини