Алевизмът в Източните Родопи ще се изучава в американски университет

Алевизмът в Източните Родопи ще се изучава в американски университет. Неговата история, както примерът на Шейх Бедредин за братство между мюсюлмани и християни ще намерят място в лекциите на проф.Тамара Албертини. Тя готви и голям симпозиум по проблемите на алевизма. Централно място в него ще заеме делото на Шейх Бедредин. Придобил широка популярност с проповедите си, той заема високи постове при претендента за османския трон Муса Челеби. През 1416 година сам организира неуспешни бунтове срещу султан Мехмед I, опитвайки се да вземе властта, за което е осъден и обесен в Сяр.

Проф.Албертини е световноизвестен изследовател на ислямската философия. Преподава в университета  в Хонолулу, Хаваите, който е в челната класация на ВУЗ-те в САЩ. Това е единственото висше учебно заведение в САЩ, където се обучават студенти за преподаватели по ислям. Те получават сертификат за правоспособност. Проф.Албертини работи в университета от 1995 г. и е положила основите на департамента по ислям. Тя след два дни ще бъде декан на този департамент с мандат от три години.

   В Кърджали проф.Албертини пребивава миналата година след като се запозна с книгата на журналиста Георги Кулов „Хора на истината”, представяща алевизма в Източните Родопи. Тя има среща с автора и с представители на алевитската общност.Проф.Тамара Албертини покани на разноски на университета в Хонолулу Георги Кулов да изнесе лекция за историята на алевизма в Източните Родопи.

  Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини