Отлагат се промените в Закона за енергетиката...Преглед на печата

Неделните вестници остават в тематичното поле на борбата с пандемията.

"Не ходете на църква на Великден. Призивът отправи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели. Там ще се заразите, заяви ген. Мутафчийски. И продължи: "Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите". Професорът даде пример за Сеул, където заразата е повалила 5000 души на религиозна служба. Останете вкъщи със своето семейство. Не се събирайте по къщите, призова още генералът. Той заяви, че отправя призива си с риск министърът на туризма Николина Ангелкова да му се разсърди. Толкова много хора в тази държава вече ми се сърдят, че няма значение, каза ген. Мутафчийски. В световен план се оправдаха само мрачните прогнози, коментира още ген. Венцислав Мугафчийски. Той съобщи, че в резултат на взетите ограничителни мерки страната ни коренно се отличава от останалите в Европа. Нямаме растеж в смъртността. Нямаме скрита смъртност вкъщи. Статистиката за общата смъртност няма разлика с миналата година. Ние бавно се катерим по кривата към пика на заразата, защото мерките дават добри резултати, обобщи генералът. Но каза, че все още не сме стигнали пика на заразата. Очаква се той да е именно по Великден. По повод спазването на ограничителните мерки ген. Мутафчийски каза, че картината е пъстра. Горещи молби отправил кметът на Костинброд щабът да обяви, че петима от заразените са от градчето, за да се стреснат хората в него. Те не искали да приемат рестриктивните мерки. Не е сериозно да правим плашилки за хората, каза Мутафчийски. Щабът държи под лупа Бургас, Варна, Пловдив, София, Монтана и Банско. В Пловдив има задържане. Това не означава обаче пловдивчани да излязат веднага на главната улица, предупреди генералът." - в. "Стандарт".

"Електронна система събира лични данни, които трябва да послужат на властите за справяне с разпространението на коронавируса в страната. Тя е от две части, които са свързани помежду си: апликация, в която потребителите по свое желание въвеждат информация за себе си, както и централен регистър, който събира информацията (и от институциите) и я изпраща на "всички държавни органи". Системата беше представена на брифинг в сградата на Министерския съвет от премиерът Бойко Борисов и представители на IT-компании. През първите два дни от разработването на системата е направен регистър на всички, които са болни от коронавирус и на тези, които са под карантина, обяви Ивайло Филипов, който е изпълнителен директор на държавната фирма "Информационно обслужване". Информацията вече е на разположение на МВР, за да контролират хората под задължителна изолация. Законът за извънредното положение пък даде възможност на МВР да следи неспазващите задължителната изолация къде се намират през мобилните им телефони. В системата допълнително ще бъдат интегрирани "личните доктори, общините, РЗИ-тата (Регионалните здравни инспекции - бел. ред.), службите на МВР, включително "Гранична полиция" и пожарната, доброволците" изброи Ивайло Филипов, като посочи, че целта с наличната информация е да "могат да се предприемат адекватни мерки". "На практика ние можем да предоставим информация на всеки, който има нужда от такава", каза Калин Радев, който е управител на Software Group, фирмата, разработила централизираната система. Като примери за "всеки" той посочи МВР, за да следят карантина, личните лекари, за да въвеждат лабораторни резултати и медицински данни. Достъпът до регистъра е с цифров сертификат, което според Калин Радев гарантира сигурността на личните данни. "Работата с лични данни и чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са го правели до момента - Националният системен интегратор (това е "Информационно обслужване" - бел. ред.), МВР и РЗИ. Няма други, няма нови", твърди вицепремиерът Томислав Дончев..." - в. "Дневник".

"Създаденият към кабинета медицински съвет, от който се очакваше допълнителна медицинска експертиза в борбата с коронавируса, изпълни задачата си и с това формално прекратява дейността си, съобщи председателят на съвета проф. Коста Костов в "Седмицата" на "Дарик" радио. Според Костов медицинският съвет е изпълнил задачата си да напише алгоритми за лечението и след като това вече е факт, съветът може да се разпусне. Съветът изготви 400 страници доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и всичко, което се случва в дагностиката, симптоматика и терапиите на инфекцията коронавирус COVID-19. До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на националния щаб. Още със сформирането си съветът влезе в остро противоречие с щаба по темата използване на бързи тестове. Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафийски, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни. По темата с бързите тестове бе намерено компромисно решение-масово тестване да се прави в края на епидемията, но последва още по-остър сблъсък - по цялостната стратегия на щаба около мерките и отлагането на пика. Д-р Атанас Мангъров от съвета настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките. "Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", реагира остро премиерът Бойко Борисов. Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. Членовете на съвета са готови и занапред неформално да помагат, уверява в интервю пред "Дарик" проф. Коста Костов." - в. "Сега".

"Спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. Това каза зам.-директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски пред Нова ТВ. Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите. Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология. "След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине.", споделя с горчивина проф.д-р Габровски. "Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове." Проф. Габровски разказва, че най-тежки са били първите случаи на коронавирус, които се установиха в "Пирогов". Болницата е трябвало да остане до последно мястото за спешно лечение на хора с различни заболявания от COVID-19. Но след като първите пациенти с коронавирус, отидоха да потърсят лекарска помощ в "Пирогов", плановете се променили. Според него страшното е, че никой не е подготвен за коронавируса, а трябва да се взимат решения на момента. "Това, което видях, че се случва с белия дроб и промените, които настъпват, без да съм компетентен в тази област, все пак съм неврохирург, бих описал като изключително силно притеснителни", споделя проф. Габровски. Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят трудности и да реагираме по възможно най-спокойния и адекватен начин в създалата се ситуация, смята проф. Габровски. Той коментира и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците. "Аз съм дълбоко убеден, че лекарската професия е хуманна, повечето от лекарите са професионалисти, повечето от тях живеят с професията си и нямат никакви колебания в труден момент какво точно трябва да направят." - в. "24 часа".

Международните проекции на направеното от властите също са сред тематичните акценти.

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху. Двамата лидери, които разговарят за пореден път само в рамките на месец, обсъдиха актуалната информация за разпространението на COVID-19 и мерки за справяне със заболяването. Във фокуса на разговора бе значимостта на надеждните диагностични методи и начините на лечение, водещи до положителни резултати при пациентите с коронавирус. Нетаняху посочи пред Борисов, че към настоящия момент израелските учени не успяват да разработят достатъчно надежден бърз тест. До момента Израел масово прилага PCR тестовете като единствено средство, доказващо заразяване с коронавирус. По думите на Нетаняху здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество бройки за тестване за населението, но при оглед на наличностите, ако има възможност, такива ще бъдат изпратени на България. "COVID-19 е безпрецедентно предизвикателство за света. Затова настоящият период изисква единство, солидарност и силна отдаденост за спасяването на живота и здравето на гражданите, както и за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът запозна израелския си колега с извършващата се реорганизация в българската икономика в условията на пандемия. "Наши фирми произвеждат защитни облекла, които покриват изключително високи изисквания за сигурност и надеждност. Те вече са при българските лекари, сестри, лаборанти и служителите, застанали на първа линия в борбата срещу COVID-19", каза премиерът Борисов. Министър-председателят отбеляза, че вследствие на съвместните усилия на българската наука и бизнес за броени дни у нас бяха създадени защитни очила и шлемове от най-висок клас. "Капацитетът само в едно от предприятията е от по 200 000 броя месечно. Щом задоволим нуждите от важните предпазни средства в България, ще можем да помогнем и на други страни", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. По думите му на базата на заявения от фирмите капацитет у нас има възможност за производство на около 1 милион маски седмично. В хода на разговора двамата лидери изразиха надежда, че мобилизацията на световната медицина скоро ще даде резултат и COVID-19 ще се превърне в преодолимо заболяване. Друг акцент в разговора на Борисов и Нетаняху бе важността на приложените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. "Само така можем да опазим здравето на гражданите ни, колкото и трудно да ни е в момента", изтъкна българският премиер. Пред Нетаняху Борисов подчерта, че паралелно с действията по отношение на здравеопазването, правителството активно работи за подпомагане на най-засегнатите сектори за преодоляване на социално-икономическите последици. "Тук ще ни е нужен много силен отговор, за да може да си върнем предишния начин на живот", посочи Борисов." - в. "Труд".

"Поредният президентски залп срещу кабинета вече отекна извън страната. Острата критика на Румен Радев срещу мерките на правителството в борбата с коронавируса получи световно огласяване чрез Ройтерс. Международната агенция публикува материал за решението на парламента, който одобри удължаването на извънредно положение с един месец, за да се спре разпространението на новия коронавирус, тъй като броят на потвърдените случаи нарасна до 485, а смъртните случаи вече са 14. И в същото време агенцията отбелязва, че президентът Румен Радев е критикувал правителството, като е заявил, че някои разпоредби са задействали безпрецедентна социална и икономическа криза. Сигурно президентът е доволен, че е влязъл в планетарния мейнстрийм. Но каква излиза? Човекът, който проповядваше на българите национално единение, сега крещи на света, че у нас нямаме съгласие дори за спасение от смъртта. И с всяко изказване ни превръща от държава, давана за пример, която успя да укроти смъртоносната зараза, в нация, която е дълбоко проблематична дали ще може да се възстанови след нея. Думите на президента не са само остри, те са опасни. Изричат се в момент, в който парите по света стават най-дефицитната стока, а опашките пред международните кредитори - по-големи от тези пред бюрата по труда. Оттук нататък разнобоят по върха на всяка държавата ще има сигурно последствие - международна финансова изолация, доста по-страшна от социалната. Стабилният ни бюджет с над милиард излишък до април ни дава силно предимство за влизане в чакалнята на Еврозоната. Но ако опозицията продължи с опасната игра: ГЕРБ фалира държавата, а президентът го добави като опорна точка в острите си думи, одобрените от Лагард 750 000 000 000 евро ще останат по същия начин заключени за трезора на България, както сега хората са залостени по домовете си. А аргументът, че е българка, вече няма да е достатъчен на Кристалина Георгиева да ни предвиди за световните оздравителни програми..." - в. "Стандарт".

Вестниците отделят място и на исканията на бизнеса.

"Отлагат се промените в Закона за енергетиката, заради които бизнесът поиска оставката на ресорния министър Теменужка Петкова. На сайта на Народното събрание е обявено, че се отлага се заседанието на енергийната комисия, която трябваше да разгледа законопроекта на второ четене утре, а в понеделник - да бъде гласуван окончателно в парламента. Поправките бяха приети от ресорната комисия и парламента. Те се налагат, за да влезе в сила договореното на 5 август 2019 г. между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на доставяния за България газ. Законопроектът, внесен от депутата от ГЕРБ и председател на ресорната парламентарна комисия Валентин Николов, предвижда също Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега, както и да утвърждава цените на природния газ всеки месец от първо число в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз". От Асоциацията на организациите на българските работодатели поискаха оставката на Петкова от премиера Бойко Борисов, защото с промените в закона според тях се опитва да отклони 45 млн. лв. от индустрията в България, който следва да бъде възстановен на предприятията. Работодателите настояват промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и купували газ от "Булгаргаз" ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени пари и за периода 1 януари 2020 г - 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. - 31 декември 2019 г., както предвижда законопроектът. Борисов обяви, че провежда срещи по повод исканата оставка на Петкова. "Спорят за едни 45 милиона, едните казват, че им се дължат, другите - не, не мога да бъда категоричен, така че в рамките на днешния и утрешния ден, докато в понеделник дойде парламентарният ден, ние и като партия ще имаме решение нашите депутати какво да гласуват", каза той, цитиран от БНР..." - в. "Дневник".

"11 двустранни търговски камари в България изпратиха съвместна позиция до правителството и Народното събрание, в която "подсказват" на властите, че обявените дотук икономически мерки са недостатъчни. В писмото си те дават 12 конкретни предложения за подкрепа на бизнеса в кризисната ситуация. Палитрата на идеите е широка - "ваканция" за данъци и осигуровки, спиране на часовника за лихви, замразяване на вноските по лизингови договори, удължаване на валидността на годишните технически прегледи за служебни автомобили и др. Камарите настояват и за ремонт на схемата 60:40 за подпомагане на заплатите в духа на германския й вариант - след втория месец да отпадне задължението на фирмата да внася 40% от осигурителния доход на работника. Ето какво още предлагат 11-те организации:

  1. Създаване на Консултативен съвет към Правителството и с участието на двустранните търговски и индустриални камари.
  2. Механизми, касаещи всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември. Възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до 6 месеца.
  3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност), до края на септември, без начисляване на допълнителни лихви.
  4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.
  5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.
  6. Разширяване на електронния обмен на документи с държавни институции.
  7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на ГТП на всички превозни средства (за основна дейност), както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.
  8. Средства от европейските фондове насочени за развитие на бизнеса да не се пренасочват за други цели, както и да не се прекъсват процеси и финансиране към вече одобрени или стартирали проекти. Осигуряване и на целево финансиране за най-засегнатите сектори, както и за такива, които трансформират производства и услуги, за да се справим с епидемията.
  9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.
  10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната система. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването.
  11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.
  12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, туроператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи.

Писмото е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България - сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България. Инициативата продължава да е отворена и за другите двустранни камари. «Общият ни стремеж е заедно с да обсъждаме и прилагаме възприети мерки за успешното ни справяне със сложната ситуация, породена от пандемията. Нашите членове имат знания, умения и ресурс, които може да бъде полезен в търсенето и прилагането на решенията за преодоляване на кризата», посочват бизнес организациите в позицията си до министрите и депутатите..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини