Дебатът за удължаването на извънредното положение до 13 май завърши със спор за новите изтребители

По предложение на Министерския съвет Народното събрание обсъжда удължаване до 13 май на извънредното положение заради разпространението на COVID-19. Гласуването, според новите правила за работа, ще е след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред.
Мотивите на вносителя представи здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че нашата държава се бори с разпространяването на заразата, а социалната изолация може да намали натиска върху социалната и здравната система.

Извънредното положение бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април.

Проектът предвижда още НС да възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с конституцията.

БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Освен статистиката за заразените всеки ден, има и такава за безработицата, посочи Крум Зарков. По думите му, всеки ден удължаване трябва да бъде внимателно обмислен. Затова БСП предлага удължаване на извънредното положение до края на месеца /30 април/.

Такова предложение дойде и от "Обединени патриоти".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова припомни, че е постигнато съгласие на председателски съвет, преди да бъде удължен срокът, премиерът да дойде в НС и да информира депутатите какъв е резултатът от мерките и защо се налага продължаване на извънредното положение. Нужен ни е задълбочен икономически, социален и финансов анализ, подчерта тя. Колегата й Красимир Янков призова за закриване на Националния оперативен щаб.

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки.

Не разбрах какво искате - да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, кафенетата, да разрешим на хората да ядат и пият, попита Менда Стоянова /ГЕРБ/. Само че след това, може да няма нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви, коментира тя. Според Стоянова именно днес трябва да се гласува удължаването на извънредното положение, за да имат бизнесът и хората яснота какво ще се случи следващия месец и да планират работата и съществуването си.

Колегата й Тома Биков посочи, че още на третия ден от приемането на икономическите и социалните мерки има 228 фирми, които са се включили в схемата 60/40. Надявам се вашата позиция да не произлиза от днешната позиция на президента Румен Радев - на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен, изтъкна депутатът.

Нуждата от подробен икономически, финансов и социален анализ подчертаха от "Обединени патриоти" и от ДПС, но и двете групи декларираха подкрепа за предложеното от правителството решение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира статистика, според която у нас 69 души на 1 милион са установените заразени, двама на един милион са починалите. Т.е. почти два пъти по-малко са установените заразени в България и три пъти по-малко починалите, което означава, че взетите мерки вършат работа, заключи той. Това е аргумент за Движението да гласува "за" по-дългия срок на извънредното положение - 13 май. За финансовите, икономическите и социалните мерки е нужен анализ, данни от изпълнителната власт, защото в това положение нейна е отговорността, за да може НС да даде своя принос в борбата с пандемията, подчерта председателят на ДПС.

От името на "Воля" Веселин Марешки лансира идеята извънредното положение да е безсрочно т.е. да продължи колкото е необходимо. От партията обаче искат още по-сериозни мерки за подпомагане на бизнеса и на гражданите.

Марешки и Корнелия Нинова влязоха в спор помежду си, заради подкрепената от левицата сделка за закупуването на изтребителите. Вследствие председателят на БСП поиска от председателстващия заседанието Емил Христов да отстрани Марешки от залата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини