Лунен радиотелескоп разкрива какво се е случило след Големия взрив

Изображение 1 от 3

    Кратер на отдалечената страна на луната, може да се превърне в нов радиотелескоп, наподобяващ Звездата на смъртта от поредицата Междузвездни войни – поне такива са плановете на НАСА.

    Ако телескопът изобщо бъде построен някога, той ще е най-големият радиотелескоп в Слънчевата система.

    Според космическата агенция един радиотелескоп на луната би бил огромно предимство в сравнение с земните телескопи или тези в околоземна орбита.

    Концепцията за телескопа, наречена Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) работи с 10-метрови дължини на вълните.

    LCRT ще позволи на астрономите да наблюдават вселената в много по-големи детайли от обикновено.

    Това ще даде възможност за впечатляващи научни открития в областта на космологията, убедени са от НАСА.

    Те се надяват да научат повече за най-ранните етапи от развитието на вселената, за бързото и разрастване за части от секундата след Големия взрив.

    Отдалечената страна на луната е подходящо място за телескоп, тъй като спътникът функционира като естествен щит, блокиращ земния шум и намесата в радиосигналите.

    НАСА иска да разположи телена мрежа с диаметър 1 км, създадена от роботи, около кратера, преди да бъде построен радиотелескопът.

    За поддръжката на телескопа може би ще се грижат местни астронавти, които ще живеят в планираната лунна база Артемис.

    В рамките на мисията Артемис през следващото десетилетие ще бъдат извършени серия пилотирани и непилотирани  полети до луната, включително изпращане на първата жена на лунната повърхност през 2024.

    Като част от проекта ще бъде създадена и орбиталната космическа станция Lunar Gateway с цел провеждане на научни изследвания.

    Но най-съществената част от мисията си остава построяването на лунна база.

    Плановете предвиждат екипаж от 4-ма астронавти да превръща луната в свой дом, за поне седмица, а също достъп до вода, канализационна система и радиационен щит, ако се наложи престоят на бъде удължен.

    Астронавтите ще провеждат серия тестове в областта на роботиката, включително разработване на бъдещи биометрични системи, които ще дадат възможност за повече автономни операции на луната и ще служат като роботизирани помощници за астронавтите.

    След време базовият лагер Артемида ще включва и нещо като самосвал, който ще транспортира научно и технологично оборудване из цялата луна, ще се управлява от екипажа на лагера и ще се зарежда с добити на място горива.

    Същият екипаж ще участва и в поддръжката на планирания телескоп.

    Идеята за монтиране на радиотелескоп на луната не е нова,  отдалечената страна на спътника е идеалното място за наблюдение на нискочестотните радиовълни.

    Това е единственият начин за засичане на определени бледи отпечатъци оставени от Големия взрив в космоса, които не могат да бъдат открити с помощта на земните телескопи.

    Източник: dailymail.co.uk

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини