Оперираха дистационно пациент със съмнение за COVID-19 (видео)

Плевенски онкохирурзи с революционно решение, за да не спират операциите в страната при извънредно положение. Проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов вече успешно провеждат телемедицина и телехирургия. Преди дни те успешно приложили иновациите при операция на пациент.

„Ситуацията се променя много с това ново заболяване. Има пациенти, които се нуждаят от спешна оперативна интервенция. Такъв пример е пациентка, която беше с много тежко онкологично заболяване и трябваше да бъде спешно оперирана. Тя обаче беше със съмнение за COVID-19 с кашлица и съмнения за пневмония и трябваше да решим как да постъпим”, обясни хирургът проф. Григор Горчев.  

Проф. Горчев посочи, че извършването на операции с конзола е вече стандарт, който се налага. „Сега е моментът да се покажат телемедицината и хирургията като начин на въздействие и начин на работа при такива пациенти”, допълни той.

„Животът продължава и пациентите имат нужда от оперативни интервенции. Да, в условията на епидемична обстановка спешните операции и тези на онкологичните пациенти са приоритетни. Цялата медицинска общност в момента решава в динамика как да подхожда нестандартно в една наистина нестандартна обстановка”, каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов.

„Изследванията на пациентката излязоха и тя за щастие беше с отрицателна проба. Но все пак екипът взе всички мерки, за да бъдат защитени всички”, посочи още проф. Томов.

Източник: nova

Коментари в сайта

Последни новини