Размерът на замърсяването с фекални води във Варненския залив стана видимо и от космоса

    Сателитни снимки на Варненския залив са документирали тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба. Въпреки, че е научила за нея още на 20 август м.г. местната администрация не е намерила за нужно да информира гражданите вече повече от девет месеца. Вместо това кметът на града Иван Портних обяви със своя заповед от 30 април т.г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

    Снимка, направена на 12 май от сателита Sentinel-2, ясно показва тъмно оцветяване на водата във Варненското езеро, в двата плавателни канала, които го свързват с морено и в югоизточната част на Варненския залив. (Правилата за ползване на данни от сателита допускат безплатното сваляне на до десет снимки с по-ниска резолюция).

    Според проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

    Явлението е причинено от силно биологично замърсяване на водата във Варненското езеро. "По този начин планктонът се превръща в "лакмус" за това колко мръсна е водата и в каква посока я носи течението", каза проф. Мончева.

    На сателитната снимка се вижда как оцветената в тъмно вода на Варненското езеро е преминала през двата плавателни канала, които го свързват с морето, наситила е акваторията на пристанището и е "заляла" по цялата му дължина и плажа на градския район "Аспарухово". Точно него със своя заповед от края на април т.г. кметът на града обяви за един от "годните за къпане".

    Сателитната снимка показва също, че макар с по-малка концентрация,

    замърсената вода се е разнесла към, Южния и част от Централния плаж на Варна.

    Според специалисти в момента по-сериозното им замърсяване е спирано от стената на вълнолома само заради североизточната посока на вятъра.

    От Варненския залив тъмното петно на цъфналия планктон заобикаля целия н. Галата - южно от Варна, като ясно очертава плътно по брега пътя на фекалните води чак до устието на р. Камчия.

    Цитирана от специализираното морско издание maritime.bg проф. Мончева обясни, че видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност.

    В края на изминалата седмица бяха разпространени и снимки, направени с дрон, за нуждите на наблюдението, извършвано от Института по океанология във Варна. На тях също ясно са очертани границите на замърсените води, оцветени от цъфналите водорасли.

    В отговор на журналистически въпрос за мерките, предприети от местната администрация, за справяне със замърсяването, кметът на Варна Иван Портних дава уклончиви отговори. "Изпълнителите работят по обекта от вчера (13 май бел. авт.), каза той в четвъртък. Водолазни работи - с други думи, специфична е дейността. Нека им дадем няколко дни, за да могат да дадат по-точна преценка за колко време точно ще се справят".

    Портних каза още, че "били взети всички възможни мерки според времевите хоризонти", като реагирало дори и Министерството на регионалното развитие. "Така че, надявам се в максимално кратко време самата свързаност на тръбата да бъде възстановена", обясни той.

    Документи, с които "Дневник" разполага сочат ясно, че след като е научил за аварията още на 20 август м.г. - в най-активната част от туристическия сезон, на варненския кмет, който по това време влизаше в предизборна кампания за трети мандат, са му били необходими цели два месеца, за да сформира комисия, която да се заеме със случая. А до решението за възлагане на обществената поръчка са минали още пет месеца - до 24 март т.г. Тогава за изпълнител на ремонта е определено дружеството "Хидрострой", с което общината има рамков договор за работа по всички инфраструктурни строежи, ремонтни дейности, зимно почистване, озеленяване на града и т.н.

    По неофициална информация, разрешението за работа по ремонта в акваторията на Варненското езеро и Пристанище Варна е издадено от Изпълнителна агенция "Морска администрация" на името на специализираната компания "Хидроремонт". А самото разрешение е за водолазни работи и две лодки. В същото време, ремонтът на стойност близо 1.3 млн. лв. предвижда "Ремонт на напорен водопровод ф 500, за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро".

    Междувременно вчера Варненската окръжна прокуратура съобщи, че е започнала две проверки по публикации в пресата, които трябва да установят "дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро".

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ор
      Орфей
      4 -1
      19:00, 16 май 2020
      Тази година който плува там в фекалните води ще ползва безплатен шезлонг и чадър плюс безплатно кафе с вода от бойлера..
    Последни новини