Синодът предлага на МОН православието да е избираем предмет

Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Светия Синод, изпрати обръщение до кметовете на общини, директорите на училища и детски градини и до родителите. Думите му са в духа на националния празник 24 май, а призивът е православието да стане избираем учебен предмет.

Ето пълният текст на обръщението:

"Възлюбени в Господа братя и сестри,

В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, светата ни Църква приласкава и утешава, окуражава и възпитава чедата си в дух на крепка вяра, надежда и любов, социална отговорност и солидарност. Ние виждаме и разбираме трудностите, с които ежедневно се сблъсква всяко семейство, детските градини, училищата, държавните, областните и общинските ни институции като цяло. Подкрепяме българската държава, която се опитва да подпомогне нашите граждани и, от своя страна, желаем да допринесем за добруването на скъпия ни народ.

В тази връзка насочваме вашето внимание към обучението по религия – християнство-православие като незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност. През настоящата 2020 г. Св. Синод успешно завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1-ви до 5-ти клас и продължава работата си по учебниците от 6-ти до 12-ти клас. Съвсем скоро предстои финалното им одобрение от Министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020-2021 година. С новите си учебници Св. Синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности.

Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на учебната 2020-2021 година учебният предмет религия - християнство-православие да бъде включен в избираемите учебни часове (ИУЧ) във всички български училища. Учебниците на Българската православна църква ефективно и навременно ще подпомогнат процеса на обучението по религия в ИУЧ като по-подходяща форма за изучаване на предмета от факултативно избираемите часове (ФУЧ).

Затова ви призоваваме:

Уважаеми кметове,

Нека духовно-нравственото възпитание на децата и учениците стане общ приоритет в местната образователна политика и поле за плодотворно сътрудничество между общинската и църковната власт. Възпитанието в християнска нравственост е бил и следва и днес да бъде един от основните стълбове на образованието и социалния ни живот. Призоваваме ви да подпомогнете директорите на общинските детски градини и на училищата във вашата община така, че обучението по религия да заеме подобаващо и по-значимо място във възпитателните дейности и учебния план. Православните родители също имат нужда от тази обществена подкрепа, а самите занимания по религия ще доведат до изграждането на по-отговорни и по-добри деца, ученици и граждани. Нека новите синодални учебници по религия – християнство-православие достигнат до повече български деца! Вие можете да съдействате много за всичко това, тъй като познавате добре директорите на детски градини и училища във вашата община. Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов план! Българската православна църква също е готова да подпомогне с каквото може местната политика по религиозно-нравствено образование. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за сътрудничество и при представянето и разпространението на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна дейност ще даде своя плод.

Уважаеми началници на регионалните управления по образование,

Призоваваме ви за сътрудничество с местните общински и епархийски власти. Подкрепете духовно-нравственото възпитание и образование в подопечните ви детски градини и училища с поощряването на директорите и учителите да обърнат внимание на този аспект в личностното и културно изграждане на децата и учениците. Помогнете им в кадровото осигуряване на възпитателните дейности и предмета религия – християнство-православие, поощрете изучаването му като избираем учебен час, както и в снабдяването на училищата с необходимите учебници по религия.

Уважаеми директори на детски градини,

Особено значимо е религиозното възпитание на българското дете да започне още в детската градина и след това да продължи в училище. В програмната система на детската градина педагогическият екип може да приеме за подготвителните групи на децата (6-7 г.) една допълнителна педагогическа ситуация по „религия – християнство-православие“, която да бъде част от максималния общ седмичен брой на педагогическите ситуации съгласно Наредба № 5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование, чл. 24, ал. 2 (Изм. - ДВ, бр. 72 от 2018 г., в сила от 31.08.2019 г.). Духовно-нравственото възпитание може да се реализира след педагогическите ситуации по основните образователни направления. Резултатите от преподаването на предмета „Религия – Християнство – Православие“ в някои детски градини, където беше въведен, са изключително добри.

Уважаеми директори на училища,

Съгласно Закона за предучилищното и училищно образование, чл. 89, ал. 1 „в избираемите учебни часове се осъществява обучение за придобиване на разширената подготовка, профилираната подготовка и/или отрасловата, специфичната и разширената професионална подготовка, както и на специализираната подготовка“. В ал. 2 се уточнява, че „в избираемите учебни часове може да се изучават и учебните предмети по чл. 76, ал. 1, 2, 3, 4 и 5“. В чл. 76, ал. 4 специално се регламентира, че „при условията и по реда на същия закон в процеса на училищното образование може да се изучава и учебният предмет религия“. Това позволява учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен сред избираемите учебни часове в училищния учебен план. Нека през следващата 2020-2021 учебна година часовете по този учебен предмет заемат място сред избираемите учебни часове във вашето училище. Молим ви най-настоятелно да приемете на педагогически съвет религиозното обучение и възпитание на вашите ученици да бъде сред приоритетните в избираемите учебни часове. Нека повече родители да имат възможност да получат информация чрез родителски срещи и електронни съобщения за предмета религия и да могат чрез класните ръководители да подадат заявления до директорите за изучаването му. Тази инициатива ще ви се отблагодари с по-спокойни, по-послушни, по-добри и по-ученолюбиви ученици. Нека бъдем заедно в тази стратегическа цел, от реализирането на която ще спечелят ученикът, семейството, класът, учителите, училището и цялото ни общество!

Скъпи родители,

Призоваваме ви през настоящата учебна година да проверите дали в училището, в което се обучава вашето дете, учебният предмет религия е включен сред факултативните (ФУЧ) и / или избираемите учебни часове (ИУЧ). Необходимо е всеки от вас до края на м. май 2020 г. за начален етап на основното образование и до средата на м. юни 2020 г. за по-горните етапи на образование да подаде чрез класния ръководител заявление до директора на училището за изучаване на учебния предмет религия (религия – християнство-православие). Всички родители желаят децата им не само да усвояват добре хуманитарните или точните науки, наред с чуждите езици и спорта, но и да бъдат добри и уравновесени. За тази цел е необходимо подрастващите да се подготвят морално и ценностно за живота, да бъдат духовно и нравствено издигнати. С учебния предмет религия – християнство-православие това може да се постигне много успешно, както личи от големия и убедителен опит в досегашната практика.

Нека всички заедно с мъдрост и любов се погрижим за нашите деца, като ги запознаем със светото Православие, което е и основата на българската духовна идентичност и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои.

Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество.

За благословена, мирна, благоденствена и силна България! Амин.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини