Стотици вярващи за Рамазан Байрам на централния площад в Ардино

Изображение 1 от 2

    „Живеем в трудни времена! Поради пандемията от новия коранавирус, мюсюлманите не можаха да изпълняват ибадетите си в джамиите заедно. Не бяха организирани ифтарските програми. Това доведе до разочарованието на някои вярващи. Мюсюлманите не трябва да забравят, че това е изпитание и да бъдат търпеливи към нещастията и бедствията, които идват от Аллах дж.дж. и да бъдат благодарни за благословиите, които идват от него. Неделима част от живота на човека са щастливите мигове, които ни радват и искаме да ги споделим с останалите. Мюсюлманинът трябва да внимава да не загуби своята религиозна идентичност“. С тези думи се обърна в своята проповед мюфтията Ерхан Реджеб към стотиците вярващи, които рано тази сутрин дойдоха на централния площад в Ардино, за да посрещнатс тържествен празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан Байрам. Той подчерта, че Байрамите са празнични дни през, които мюсюлманите преживяват щастието от разпространението на радостта, блаженството, братството и толерантността, зарадването на бедните и сираците.

    Предвид епидемичнста обстановка в България с Решение на Висшия мюсюлмански съветза първи път Байрамският намаз в Ардино се отслужи на открито.Всички вярващи, които дойдоха на молитвата, стриктно спазваха всички противоепидемични мерки в условия на пандемия от COVID-19 като физическа дистанция от метър и половина, с предпазни маски.Носеха и молитвено килимче (намазлък).Сред множеството бяха кметът на общината инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.

    Предварително пространството пред джамията бе постлано с найлон.Община Ардино осигури допълнително предпазни лични маски за вярващите, които нямаха.

    След края на молитвата, ритуалът „Байрамлашмак (размяна на поздравления между младите и по-възрастните) се осъществи без ръкуване и прегръщане порадириск от разпространение на вируса COVID-19. Вярващите направиха дарения за нуждите на мюсюлманския дом.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      Ботев е гений
      2 0
      09:44, 25 май 2020
      Кой не знай Чавдар войвода,
      кой не е слушал за него?
      Чорбаджия ли изедник,
      или турските сердари?
      Овчар ли по планината,
      или пък клети сюрмаси!
      Водил бе Чавдар дружина
      тъкмо до двайсет години
      и страшен беше хайдутин
      за чорбаджии и турци;
      ала за клети сюрмаси
      крило бе Чавдар войвода!
    Последни новини