Заведенията в Гърция отново работят, в Испания е разрешено ходенето на плаж

Постепенното отпадате на ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, продължава. От понеделник, 25 май отварят заведенията в Гърция, свободен е достъпът до всички острови, фериботите работят. В Испания пък вече е позволено ходенето на плаж.

В Гърция работят само откритите части на ресторанти и кафенета. Масите са на разстояние. Сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

Работодателите, които запазят работните места, ще получат данъчни облекчения.

Потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците са половината от капацитета на корабите, а билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават фериботните агенции. От началото на туристическия сезон, който започва на 15-ти юни, ще се увеличи броят на фериботите по натоварените направления.

За всички пътници е задължително носенето на маска.

Здравното министерство на Испания пък одобри правилата за посещение на плажовете, до които от понеделник достъпът вече е свободен. Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности - дезинфекцирани. Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние от два метра от другите разхождащи се.

Министерството отделно заявява, че „няма научна информация за способността на коронавируса да остане активен в солената морска вода".

Препоръчва се пясъкът ежедневно да се почиства, но неговата "дезинфекция" не е необходима, тъй като комбинираното действие на морската вода, слънчевите лъчи и високата температура успешно елиминират опасните патогени.

В Испания епидемията отне живота на над 28 000 души. Взетите строги мерки вече постепенно отпадат, от 1 юли ще могат да се върнат и чуждестранните туристи.

Страната излиза постепенно от строгата карантина, въведена на 14 март, а извънредното положение е в сила до 7 юни. Това се случва по региони. По плана от три степени голяма част от страната е на второ ниво, докато най-засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първото. От днес вече и там отварят паркове и музеи, както и откритите части на заведенията, разрешено е да се събират до 10 души.

Утре се очаква официално решение за 10-дневен национален траур - най-дългия в историята на страната.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини