Защо ОбС не проведе 2-ро подред заседание и защо ще трябва да проведе през юни?

Общинският съвет на Димитровград пропуска провеждането на второ подред заседание - такива не се проведоха през месеците април и май.

Според председателя на ОбС Гергана Кръстева, основната причина за непровеждането на заседанията два месеца подред не е епидемиологичната обстановка, а главно липсата на внесени докладни за обсъждане. Към този момент, по думите на председателя, има внесени само 2 докладни, които не са неотложни и спешни. Едната е за преименуване на улици в местност Габера, а другата е свързана с пенсионните клубове на територията на общината. Тези докладни не са спешни и тяхното обсъждане не е неотложно за гражданите на община Димитровград, поради което свиках председателски съвет и взехме решение да не се провежда и майското заседание, коментира Гергана Кръстева.

Заради извънредното положение в страната, гражданите не са били активни с искания към местната администрация и не са постъпвали докладни и от нея, които да налагат свикването на редовно заседание по време на епидемиологичната обстановка. Неоправдано е и разходването на публичен ресурс за провеждане на заседанията, при липсата на теми за обсъждане, коментира председателят Гергана Кръстева.

По време на последното си заседание през месец март тази година, ОбС - Димитровград взе решение за промяна в правилника си - през периода на обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, (което изтече преди 2 седмици), на сесиите на Общински съвет да се разглеждат докладни записки по въпроси с неотложен характер, които са утвърдени от Председателския съвет, каквито явно не са постъпили.

През следващия месец ОбС Димитровград ще бъде принуден да свика редовно заседание, защото според чл. 27 от Закона за  местното самоуправление и местната администрация, ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет. Същият член от закона задължава общинския съвет да проведе минимум 6 заседания в рамките на 1 година.

Гергана Кръстева повърди, че следващия месец Общинският съвет ще проведе заседание, в противен случай той ще трябва да се разпусне и да се свикат нови избори. Очакваме насрочване на дата за провеждане на редовно заседание на ОбС - Димитровград в последния четвъртък на месец юни и да бъде изпълнено задължителното условие за присъственост на повече от половината от общинските съветници, за да бъде заседанието законно проведено.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    защо
    7 -2
    19:12, 28 май 2020
    Защо ли не се разпуснете.Така и така лобирате само за наши хора.
  • 2
    Об
    Общинки
    2 -1
    07:30, 1 юни 2020
    Така се получава като се самозабрави някой. Тази късокрака комплексарка вече се помисли за богоизбрана. Давайте й още картбланш да вилнее.
Последни новини