Немският пианист свири едно единствено произведение в продължение на 20 часа (на живо)

Немският пианист Игор Левит ще свири едно единствено музикално произведение в продължение на 20 часа, като чрез своя маратон музикантът възнамерява да изрази чувствата си, предизвикани от пандемията, предаде ДПА.

Днес Левит ще пристъпи към изпълнението на музикалната пиеса "Vexations" на Ерик Сати. Това е една от най-дългите творби в историята на музиката, състоящи се от няколко ноти, изпълнени 40 пъти.

"Времето наистина е брутално за творците като мен - физически, емоционално и психологически. Ето защо тази пиеса е много подходяща, за да изрази през какви трудности преминаваме всички ние!"

Концертът на Левит ще започне в 15:00 часа българско време и се очаква да приключи в неделя по към 13:00 ч. Изпълнението ще бъде стриймвано от Берлин чрез няколко социални мрежи, сред които фигурират акаунтите на музиканта в Туитър и Инстаграм.

Пиесата на Сати /1866-1925/ се състои от тема и вариации и се побира само върху един нотен лист. По думите на немския пианист тя представлява нещо като "тих вопъл" заради своята монотонност.

"Времената са мрачни, ние творците сме изолирани заради ограниченията, наложени върху културните събития. Ние се нуждаем от сцена, но и след края на пандемията се опасявам, че обществото ще бъде разделено на печеливши и губещи", споделя Игор Левит.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини