Проект на EVN "Живот за царския орел" с номинация за награда от Европейската комисия

Електроразпределение Юг (част от EVN) eпървата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE

Проектът „Живот за царския орел" (Life for safe grid) е номиниран от ЕК сред 15-те финалиста за наградите по LIFE проекти 2020. Той ще се състезава в следните три категории – Околна среда, Природа или Действия по климата. Победителите ще бъдат избрани от жури, а в допълнение гражданите от ЕС ще имат възможност да избират онлайн измежду 15-те финалиста.

Проектът се реализира в периода 2013 – 2018 г. от Електроразпределение Юг (част от EVN) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. 

Електроразпределение Юг e първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE. Неговата стойност е общо 4 млн. евро, като част от средствата са осигурени от програма LIFE, а останалите – от Електроразпределение Юг. 

Основна цел на проекта е да се намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с електропроводи. По данни на БДЗП през март 2020 г. броят на царските орли в България нарасна с още три двойки и достигна 32, което е рекорд за последните 20 години. В допълнение  още две нови двойки са регистрирани през април. Така броят на всички двойки на вида у нас нарасна на 34.

В рамките на проекта Електроразпределение Юг извърши следните дейности:

Кабелиране (подземно полагане на кабели): бяха положени общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии.
Изградена 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи.
Монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба.
16 нови трафопоста и една нова възлова станция.
Монтирани 10 „кацалки“ за птици, които отстояват на определена височина от проводниците и позволяват птиците да кацат безопасно.
Изградени на специализирани технически съоръжения като мостово съоръжение за преминаване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и др.

Информация за проекта е налична на www.lifeforsafegrid.bg 

Информация за LIFE Awards finalists 2020:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини