Потребителите на "Фейсбук" в САЩ вече могат да блокират политическите реклами

"Фейсбук" дава вече възможност на потребителите да изключват всички политически реклами. Тази вече е достъпна в САЩ, където след пет месеца ще има избори. Тя ще бъде задействана и в други страни и ще важи и за "Инстаграм", съобщи Франс прес.

Чрез новата функция потребителят ще може да блокира всякакво платено агитационно съдържание, публикувано от политически формации и кандидати.

"Фейсбук", "Туитър", "Ютюб" и техни конкуренти имат трудната задача да водят борба с дезинформацията и същевременно да гарантират свободата на словото и да останат отворени за политически дебати, отбеляза АФП.

След изборната 2016 г., когато бяха извършени мащабни операции за манипулиране на избирателите чрез социалните мрежи, бяха взети редица мерки, включително програми за проверка на фактите.

През есента "Туитър" забрани рекламните публикации на политическа тематика. "Фейсбук", от своя страна, разрешава този тип реклама и отказва да подлага това съдържание на проверка за достоверност.

В най-популярната социална мрежа в света обаче важат стриктни правила, които не позволяват на потребителите да публикуват някои видове съдържание, например текстове, снимки и видеа, които възхваляват насилието и тероризма.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини