"Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно." Да проверим

Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно, обяви тази седмица министърът на туризма Николина Ангелкова. И понеже не уточни с кои държави сравнява чистотата на Черноморието, решихме да направим кратка проверка.

Нашето Черноморие е най-чисто и най-безопасно. Така министърът на туризма Николина Ангелкова описа българското Черноморие в интервю за БНТ. Ангелкова не уточни с кои държави сравнява чистота на Черноморието, но да приемем, че говори за страни в ЕС. И тъй като европейските институции обичат статистиката, след кратко търсене откриваме данните от оценката за качеството на водите за къпане в Европа, публикувани преди броени дни. И какво да видим - само три от държавите в ЕС са имали по-мръсна вода от тази в България. На кого да вярваме тогава - на Ангелкова или на данните от ЕС?

Къде е България

 

Във въпросната класация индексът на България е 65,2. Това е процентът на водните басейни за къпане с отлично качество. И ако Ангелкова е сравнявала чистотата на нашето Черноморие с водните басейни в Естония, Словакия и Полша, тогава наистина при нас може да се окаже най-чисто. Защото именно това са трите страни в ЕС, в които водите за къпане са с по-лошо качество, отколкото в България.

Няма местенце по Черноморието, където да няма изградена пречиствателна станция, каза още министър Ангелкова, като все пак уточни, че "има отделни зони, които ние си ги знаем, където трябва да се изградят съоръжения". С още малко търсене в интернет поне част от тези места стават ясни. В проекта за нов градоустройствен план на Царево, който е върнат за преразглеждане, пише, че в общината трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. За водата във Варненското езеро се изписа достатъчно тези дни.

Що се отнася до твърдението, че нашето Черноморие е не само най-чисто, но и най-безопасно, нека разгледаме актуалното изследване на влиятелния Institute for Economics and Peace. Индексът подрежда 163 държави според това колко спокойно и безопасно е да се живее там. Тук България се представя добре. Класира се на 25 място - непосредствено под Мавриций и Румъния и над Чили и Хърватия.

И в този случай министър Ангелкова не уточни с кои държави сравнява нашето Черноморие. Но вероятно няма предвид курортната агломерация около Слънчев Бряг, защото иначе посолството на Великобритания в България нямаше да съветва гражданите си да се пазят в този район от крадци, джебчии, обирджии, измамници и пр.

Поне

В заключение можем да кажем, че водата по Черноморието със сигурност не е най-чистата в ЕС, но поне може да посрещне европейските санитарни изисквания. Черноморието не е и най-безопасно, но поне не сме чак толкова зле по този показател. В този смисъл министър Ангелкова казва поне част от истината.

Ако все пак ви е интересно, най-чистите води за къпане в ЕС се намират в тези страни: Кипър, Австрия, Малта, Гърция, Хърватия и Германия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мн
    Много
    8 0
    11:16, 19 юни 2020
    Много добре сте го писали. В кавички. Забравяте за лайната във Варна. Черно море е слабо отточно море. Течението на водата е от Север на Юг. Варна се намира в северното Черноморие.Тези лайнени истории ще преминат през цялото море от Варна на Юг още повече описанието е направено от Ангелкова тенденциозно. Защо доц. Кунчев отиде на почивка в Гърция. Примера е даден. Благодарим!
  • 2
    Зз
    ЗЗ
    4 0
    13:52, 19 юни 2020
    Ако е толкова много хубаво всички щяхме да ходим там . Нямаше да ходи на гърция .
Последни новини