5G мрежите получиха тласък от Covid-19

Пандемията от коронавирус Covid-19 даде тласък в развитието на мрежите от пето поколение (5G), сочи анализ. Очаква се абонаментите за 5G по целия свят да достигнат 190 милиона до края на 2020 г., според доклад на Ericsson. През 2025 г. броят им ще надхвърли 2,8 милиарда.

Докато някои се опасяват, че петото поколение мрежи „отключват” вируси като Covid-19, пандемията изглежда направи още по-належаща необходимостта от надеждна и високоскоростна свързаност. Много предприятия бяха принудени да работят отдалечено. Практически мрежовите инфраструктури бяха поставени на изпитание, а необходимостта от бърза и надеждна връзка без закъснения „лъсна” с пълна сила.

„Докладът за мобилността” на Ericsson анализира състоянието на свързаност в това безпрецедентно време и очерта някои изводи за бъдещето на мрежите. Макар че 5G технологията вече беше започнала своето разпространение, Covid-19 несъмнено ускори разгръщането й, тъй като свързаността стана фактор за оцеляване и успех за мнозина.

По време на дните, в които хората си останаха у дома, доставчиците на комуникационни услуги забелязаха рязко „изместване” на трафика: от офис-пространствата той се премести в жилищните райони. Тази значителна промяна се оказа предизвикателство – там, където в един дом трябваше към Wi-Fi мрежата да са свързани двамата работещи възрастни и едно, две или три деца (ученици, студенти), мрежите на издържаха. Видео-разговорите бяха белязани от накъсвания и изчезване на картината.

Мобилният трафик също е скочил, в някои случаи до 70%, отчита докладът. В райони с ограничено присъствие на фиксираните мрежи търсенето на мобилни данни е било „особено тежко”. Това принуди доставчиците на комуникационни услуги да изцеждат до краен предел своите мрежи.

Разбира се, важен фактор за това натоварване бяха видеообажданията. Те се увеличиха драстично. Видеоразговорите станаха нов начин за общуване от разстояние. В резултат на това много хора започнаха и ще продължат да използват видеоконференциите като инструменти за бизнес срещи, групови проекти, учебни часове, та дори и семейни събирания.

Всичко това говори, че петото поколение мрежи ще стават все по-търсени като решение на проблема с рязко нарасналата потребност от бързи връзки, с голям капацитет, с нищожно закъснение. Около 60% от потребителите на смартфони са заявили в анкета, че имат ясно позитивно отношение към ролята, която 5G би могла да изиграе по време на криза като Covid-19.

Почти половината от анкетираните са напълно съгласни, че 5G може да предложи както по-добър капацитет на мрежата, така и по-висока скорост в сравнение с 4G. Като цяло анкетираните вярват, че обществото като цяло ще има голяма полза от 5G, според доклада.

Доставчиците на комуникационни услуги са наясно с това и полагат усилия да предложат свързаност от пето поколение. Комерсиалните 5G оферти са нараснали от 26 в предишното проучване до 55 в най-новото, посочва докладът.

Темпът, с който хората ще пристъпят към новата технология, ще е много по-голям от този, с който потребителите „мигрираха” към LTE през 2009 г. Основни фактори, които допринасят за това, са по-ранната ангажираност на Китай с 5G в сравнение с 4G (LTE) и по-ранната наличност на устройства от няколко доставчика.

До 2025 г. по-голямата част (88%) от абонаментите ще са за мобилна широколентова връзка, предвижда още анализът. Пак в рамките на идните 5 години ще се окаже, че 5G присъства във всеки регион, особено в Западна Европа (55%), Североизточна Азия (60%) и Северна Америка (74%), се посочва в доклада.

Очаква се също потребителите на фиксиран безжичен достъп да нараснат значително до 2025 г. В рамките на това време връзките ще нараснат три пъти, достигайки 160 милиона, заемайки 25% от общия трафик на данни в мобилната мрежа в световен мащаб. Тъй като все повече хора работят отдалечено, този тип свързаност ще стане критична, посочва докладът.

Мобилният трафик през пето поколение мрежи до 2025 г. ще представлява приблизително 45% от общия обем трафик на мобилни данни. Предприятия, доставчици и потребители несъмнено признават необходимостта на 5G. Предвижданията са, че 5G ще успее да покрие до 65% от населението на света през 2025 г.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини