ЕС ще ускори космическите си проекти заради Space X и Китай

Модерната космическа надпревара се засилва и Европейският съюз е наясно, че трябва да поддържа темпото на останалите играчи. Еврокомисарят Тиери Бретон заяви, че ЕС ще ускори своите планове на фона на бързия прогрес на частни компании като SpaceX, както и на успеха на Китай, пише Engadget.

В тази връзка блокът ще изстреля своите сателити за навигация Galileo три години по-рано от предвиденото - през 2024, като за първи път ще използва своя бюджет за ракети за многократна употреба и за други нови технологии. ЕС също така сключва сделка за един милиард евро с Arianespace, за да насъри иновациите и ще предложи 1 млрд. евро за Европейски космически фонд и състезания за стимулиране на стартъпи.

Бретон също така се надява да пусне паневропейска сателитна широколентова мрежа, както и система за избягване на сблъсъци със сателити и други обекти в орбита.

Все пак може би има основателна причина да се бърза. Европейският съюз да стане независим от космическите системи на останалите държави. Това обаче се оказва трудно заради по-бавните ракети, които не могат да се използват повторно, както и заради зависимостта от американските GPS сателитни системи.

Дали е реалистично това да се случи в сегашната ситуация е съвсем друг въпрос. ЕС все още се опитва да се справи с пандемията и няма гаранция, че този проект ще получи достатъчно голям бюджет, когато много други въпроси изискват внимание и спешни мерки.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини