Топ 10 на изгубените съкровища

Има много истории за изгубени съкровища -  за тези се предполага, че все още съществуват някъде по света.

1. Тайният град Паитити

Паитити е легендарният изгубен град на инките, който се намира на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Предполага се, че златното съкровище на инките е скрито там през 1572 г.  Когато испанците превземали укреплението във Вилкабамба, градът бил празен - жителите му взели богатствата със себе си и укрили новото си селище в непристъпните гори на Бразилия. През последните 100 години са проведени десетки експедиции в търсене на изгубения град.

2. Милионите на Крюгер

 Златно съкровище, скрито от юнжноафриканския президент Пол Крюгер по време на англо-бурската война. Съществуват съмнителни теории, че съкровището (или част от него) е било открито близо до Ермело, ЮАР през 2001 г.  Стойността му възлиза на около 250 милиона долара.

3. Медният свитък

Открит е в Мъртво море, на 14 март 1952 г. Датиран е между 110 и 30 г. пр. Хр. Представлява подробен списък на 64 места, където има скрити значителни количества злато и сребро.

4. Изгубеното съкровище на крал Джон

Крал Джон „Лошият” бил страстен любител на събирането (кражбата) на бижута и златни предмети - за себе си, и на монети - за пазачите, войниците и придворните си. През 1216 г. войниците, пренасящи личните му вещи, попадат в капана на прилива в блатата на Сътън Бридж и каретите с богатствата на краля завинаги потъват там.

5. Флор де ла Мар

Флор де ла Мар  ("Цветето на морето") е голям въоръжен търговски кораб, построен в Лисабон през 1502 г. Капитан на кораба е Афонсу де Албукерке. През ноември 1511 г. корабът, натоварен със съкровища ограбени от Малака, потъва при корабокрушение край бреговете на Суматра. Корабът се чупи на две и, въпреки че Афонсу оцелява, съкровището и много от младите роби изчезват сред вълните.

6. Изгубените яйца на Фаберже

Петер Карл Фаберже и неговият брат Агатон са руски бижутери от френски произход. Те бързо стават известни с изключителното качество и красота на своята работа и особено с популярните „Яйца на Фаберже”. 52 яйца били направени за руското царско семейство и още 15 - за частни купувачи.  Между 1917-1929 г. 8 яйца „Фаберже“ са изчезнали мистериозно.

7.  Испанската сребърна флота

11 кораба, натоварени със съкровища от Новия свят, пътували към Испания. На 30 юли 1715 г., седем дни след отплаването си от Куба, те попаднали в ураган и до един потънали. Това се случило близо до днешния Веро Бийч, Флорида. От време на време ценни предмети и монети все още изплуват по плажовете във Флорида.

8.  Кехлибарената стая

Оригиналната стая, цялата облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала, била подарък на Петър I от пруския крал Фридрих Вилхелм I. Заради красотата си била наричана "Осмото чудо на света". По време на Втората световна война тя била плячкосана от нацистите, а и местонахождението й било изгубено в хаоса след войната. Съдбата й остава загадка.

9. Съкровището на тамплиерите

Рицарите тамплиери са едни от първите и най-известни религиозни военни ордени в Европа, основан през 1119 г. Той трябвало да поддържа новото кралство Йерусалим срещу мюсюлманските съседи и да защитава  християнските поклонници, посещаващи Светите места. С течение на времето орденът придобива огромно влияние и богатства. Съзирайки заплаха в лицето на тамплиерите, Филип IV печели съдействието на Папата, за да се разправи с тях. През 1307 г. той арестува най-влиятелните рицари и разбива съкровищницата им. Тя обаче се оказва празна. Какво представлява съкровището на тамплиерите и къде е скрито остава загадка, която вълнува света вече 7 века.

10. Ямата с пари на Дъбовия остров

Оук Айлънд в Канада е известен с мистериозната яма, криеща старинно съкровище. В края на XVIII и началото на XIX век в нея е открит каменен надпис, дешифриран като: "40 фута по-надолу погребани лежат 2 милиона паунда". Днес тази сума би била неколкократно по-висока. Най-дълбоките разкопки са достигнали 72 метра. Шестима души са загинали в опит да открият какво е погребано в ямата. Според различни теории съдържанието й включва: съкровището на капитан Кид, съкровището на Черната брада, липсващите бижута на Мария Антоанета, документи на сър Франсис Бейкън и др.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини