Словенският вицепремиер задържан за коронавирусна афера

Словенският вицепремиер и министър на икономиката Здравко Почивалшек бе задържан и след това освободен след продължила цял ден вчера работа на криминалната полиция, по време на която бяха претърсени жилището и кабинетът му, съобщи агенция Хина.

Почивалшек бе задържан във връзка с разследването, в което бе заподозрян за причиняване на щети на държавния бюджет в процедурата за доставка на респиратори и друго медицинско оборудване, необходимо за справяне с епидемията от Ковид-19.

Оставки във връзка със случая подадоха министърът на вътрешните работи Алеш Хойс и директорът на словенската полиция.

Премиерът Янез Янша каза, че разследването е политически мотивирано и зад него стоят опозицията и "дълбоката държава", които имат за цел да свалят правителството му.

Политическата съдба на Почивалшек, лидер на Партията на модерния център, която е коалиционен партньор и без която правителството няма да има мнозинство в парламента, остава неясна. Почивалшек заяви, че иска обвиненията срещу него да бъдат разследвани "бързо, експертно и без политическа мотивация".

Опозицията поиска предсрочни парламентарни избори или гласуване на недоверие на правителството на Янез Янша.

"Вместо правителството да се занимава с проблемите на хората, всички ние трябва да се справяме с престъпните действия по върховете й", се казва в съобщение на новия председател на словенските социалдемократи Таня Файон. Тя добави, че оставката на министъра на вътрешните работи Алеш Хойс не е достатъчна за разчистване на аферата с медицинско оборудване, а цялото правителство трябва да подаде оставка, защото няма морална легитимност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини