Първите случаи на коронавирусна инфекция в завода дълго време пренебрегвали симптомите

 127 лица, на възраст от 14 до 86 години, са общо регистрираните случаи през изминалата седмица от 29 юни до 5 юли. От тях са хоспитализирани 12 в МБАЛ-Смолян, 3-ма в болницата в Мадан, 2-ма в болницата в Девин и по един в болниците в Гоце Делчев и във ВМА.

Новите случаи по общини са:

от Борино-2 новооткрити, от които единият е починал; от община Доспат има двама новооткрити, постъпили в болница; община Мадан – 38, от които 32-ма са на домашно лечение и 6 хоспитализирани; от Рудозем – 41 новооткрити, от които 36 на домашно лечение и 5 хоспитализирани и от община Смолян – 44, от които 38 на домашно лечение и 6 хоспитализирани, от които един е починал.

Това обобщи шефът на РЗИ по отношение на епидемичната ситуация в областта д-р Кубатева, обръщайки внимание, че най-голямо повишение на позитивните случаи се наблюдава в Смолян, Мадан и Рудозем, което е в пряка връзка с установеното огнище в завода за авточасти. Тя не изключи хипотезата, че ръстът се дължи на религиозните мюсюлмански празници, покрай които е имало движение и събиране на много хора на едно място.

„Дехоспитализирани през седмицата са 16 лица. Контролни отрицателни резултати на позитивни от община Доспат са получени от 23-ма и едно дехоспитализирано лице, те са със сменен статут в групата на излекуваните. Осезаемо намалява броят на инфектираните с коронавирус активни случаи в община Доспат, в момента те са 18 от над 100. От тези 18 – 7 са на домашна изолация, като дехоспитализирани, 3-ма са на домашно лечение и 8 са в болница.“

По отношение на контактните лица, общо в регистъра на COVID -19 за област Смолян са вписани 942 лица, в момента под активна карантина са 306 контактни, от които в Смолян-120, в Рудозем-98, в Мадан-73.

През изминалата седмица са изпратени 111 проби за PCR-тест, извършени са 94 бързи теста, от които 10 са положителни на IgG и/или IgM антитела.

След направен анализ, специалистите от РЗИ считат, че причината за огнището в завода за авточасти в Смолян е късното откриване на първите случаи на заразени с коронавирус, което е в резултат на посещаване на работа от работещи в завода с лека или безсимптомна форма на заболяването.

Във връзка с това, д-р Кубатева обърна внимание на всички работещи и управители на големи трудови колективи да се подхожда сериозно към посещението на работа дори и с минимални симптоми на заболяване. „Дори при най-леки оплаквания и неразположение трябва да оставаме вкъщи и да търсим личния си лекар. Това е особено важно, за да бъде предотвратено възникване на големи огнища и последващи проблеми с разпространение на заразата.“

Директорът на РЗИ-Смолян акцентира, че високият брой заразени в региона е предимно от огнищата на COVID-19 в Доспат и Смолян, от където за последните 30 дни са установени около 300 случая.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини