Протестът иска национална стачка. Преглед на печата


"Мониторингът върху България продължава", пише "Дума", позовавайки се на говорител на Европейската комисия. Европейската комисия все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка върху България. "Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България", е обявил Ерик Мамер.

"Посолството на Съединените щати подкрепи мирните демонстрации", пише "Сега". "Насърчаваме стремежа към върховенство на закона в България", се казва в обръщението, публикувано на страницата на посолството във "Фейсбук" в 22 ч. 45 мин. снощи. В интернет страницата си "Сега" цитира цялото обръщение. "Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона." се казва още в него.

"Протестът иска национална стачка", информира "Труд" Това стана на вчерашния, пети пореден ден на протеста. Събитията в България стигат и до Брюксел, пише изданието.

Политологът доц. Стойчо Стойчев предупреждава, в интервю за "Монитор" "Радев да е наясно, че който "протест вади, от протест си тръгва". +Сега виждаме как се разиграва сценарият на Божков "Българско лято", допълва политологът. Вестникът пише на първата си страница, че протестите се палят от фалшиви новини. Според "Монитор", свидетел срещу укриващия се хазартен  бос разкрил ценоразпис за създаване на напрежение. Изданието цитира и ръководството на столичната дирекция на вътрешните работи, че провокатори търсят насилие заради политически цели. Червените пък са със своя провокация, ще преместят конгреса си от Бузлуджа на жълтите павета,  пише още вестникът.

"Телеграф" допълва темата със заглавие "Олигархът Иво Прокопиев овладява държавата на принципа "имам човек". "Успя да внедри в ГЕРБ дори кадровика си Румяна Бъчварова." Според вестника, бившият вътрешен министър и сегашен посланик в Израел Румяна Бъчварова е, цитирам, "Една от най-скритите лимонки на каолиновия бос Иво Прокопиев..." "Няма тайна за къртицата тъща", пише "Телеграф". Тази система, пояснява изданието, била инсталирана преди 6 години под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев. Дъщерята и зетят на Бъчварова са журналисти в изданията на Прокопиев, подчертава вестникът.

"15 души на протест и срещу Емил Кошлуков", пише "24 часа". Бившият посланик в Москва Илиян Василев призова за протеста, защото държавната телевизия премълчала информацията за насилието на площадите. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отказал коментар, допълва вестникът.

"Парите за втора пенсия със 716 милиона лева повече отпреди кризата", информира "24 часа". Само два фонда не са успели да възстановят портфейлите си от началото на годината. 3 417 лева на човек в партидите средно е имало към края на 2019 година, показват данните на деветте частни пенсионни компании.

"Пресмятат пенсии по нови правила", съобщава "Труд" на първа страница. Става дума за предложение на Министреството на труда и социалната политика за промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. През август 28 хиляди работещи пенсионери ще получат повишение на пенсиите си, информира вестникът. 

Български сорт пшеница е на почит в съседна Турция, разказва "Земя". Сорт "Енола" дал рекордни добиви от декар до 960 кг.  Информацията е на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    33
    333
    5 -3
    12:16, 14 юли 2020
    Какъв е смисълът на предсрочни избори, като те ще съвпаднат горе долу с официалните избори??? Значи три години и полувина спахте и сега накрая се сетих те??? Вместо да си губите времето, седнете и си направете изводите и догодина, като дойдат изборите, не стойте по кафетата а гласувайте, че после пак ще ревете, като всеки път!
    • От
      Отговор
      6 -1
      12:41, 14 юли 2020
      Много успокоително ! Трябваше преди десет години да не си губим времето и да не спим !
    • 33
      333
      0 -4
      14:47, 14 юли 2020
      Е ти откри топлата вода, България никога не е била... Виж коментара
    • Гр
      Гражданин
      3 0
      16:48, 14 юли 2020
      333 - Много ти е мазен курбана !!!
  • 2
    Ма
    майна
    3 -3
    13:58, 14 юли 2020
    общата цел на Цветан Василев и Васил Божков, е страната да бъде дестабилизирана с „тълпа“ както подигравателно нарича Божков протестиращите хора
    • Оч
      Очевидец
      2 -2
      16:55, 14 юли 2020
      Отвори си очите майничка , близо 40 000 само в София а сега и в другите градове.
      Анализаторите казват , че 80 % са млади хора , това ли е според теб тълпа !
  • 3
    На
    Наблюдател
    4 -1
    15:39, 14 юли 2020
    Разбирам да се протестира, но да има по-добра алтернатива на сегашното управление. Има ли? Дайте предложения и личности!
  • 4
    Ко
    Коментар
    2 0
    11:24, 15 юли 2020
    Винаги ще има управляващи, а за алтернатива не пиши , защото ако е алтернатива това означава да дойде нова мутра като Бойко, така че не на алтернативата и не на мутрите, а достойни управляващи , може и от ГЕРБ , но достойни, а не старите мутри
Последни новини