„Света София” ще бъде отворена за туристи безплатно

„Света София” ще бъде отворена за туристи безплатно. Достъпът ще бъде свободен, както е във всички джамии в Р Турция. Това съобщи на брифинг генералният консул на Р Турция в Пловдив  Хюсеин Ергани. Той каза още, че технически е решен и въпросът за опазването на иконописта. Мозайките с ликовете на Исус Христос и християнските светии  ще бъдат закривани по време на мюсюлманските богослужения и откривани, когато храмът се посещава от туристи.

 В историята на „Света София” има три етапа , посочи пред журналисти Хюсеин Ергани. Той е бил православен храм, католическа катедрала и джамия. При обръщането му в мюсюлмански молитвен дом през 1453 г.султан Мехмет Фатих учредява вакъф, който да го стопанисва. През 1934 г. Министерския съвет на Р Турция го обявава за музей, какъвто бе и до сега. Въпреки това от 1980 г.в него в частта , отредена за падишаха са се провеждали мюсюлмански богослужения. От 1985 г.храмът е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

  Върховният административен съд на Р Турция върна „Св.София” на вакъфа след поредица от дела. Президентът Реджеб Таип Ердоган издаде указ потвърждаващ решението на магистратите.

  Турция е чувствителна по отношение на свободата на вярата. Ние реставрирахме желязната църква „Св.Стефан” и я предоставихме на Българската екзархия. Най-голямата синагога на полуострова в Одрин бе предоставена на еврейското вероизповедание , напомни генералният консул.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Св
    СВЕТСКИ ГРАЖДАНИН
    1 -1
    11:47, 15 юли 2020
    Никой турист -светски човек не трябва да посещава повече тази джамия в знак на протест. Да се валят по цял ден начело с този диктатор -мошеник ерсоган който унищожи тази прекраасна страна с такъв бивш икоомически подем. Мюсдюлманите нямат място сред цимилизонатите европейски страни. Започната много държави да съжаляват за отношението им към турските контингенти които превнясат мюсюлманството

Още новини

Последни новини