Ден 15: Президентът: Залогът е България! Мутри, вън!

Президентът Румен Радев се обърна към многохилядния митинг от протестиращи, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му и на главния прокурор. Радев обяви, че желанието за свобода, законности и справедливост са обединили всички поколения. А залогът е България. 

Няколко хиляди души се събраха на площада пред Министерския съвет. Това стана няколко часа след рокадите в правителството. Хората продължават да настояват за оставката на премиера и кабинета му и на главния прокурор. Протестът минава с хвърляне на семки и бонбони по сградата на МС. 

Протестиращите са категорични, че направените промени са недостатъчни и неудовлетворителни.

Хронология на протеста:

20:45 ч. - Адвокат Николай Хаджигенов призова: "Следващата сряда да затворим цялата страна". Има призив утре сутрин да затворят магистрала "Тракия" и цялото Южно Черноморие.

20:22 ч. - Протестиращите хвърлят листа хартия, все едно са подадени оставки. Президентът Румен Радев излиза при хората. Той се обръща към многохилядния митинг: "Днес аз съм длъжен да се обърна към вас. 15-и ден площадите са пълни с надежда и непримиримост. Хиляди хора протестират не само у нас. Плакатите казват много истини, които медиите премълчаваха. Желанието за свобода, законност и справедливост обединяват всички поколения. България излезе от хипнозата на пропагандата. И светът отправи поглед към нас. Вие не се уплашихте от обидите и заплахите. Никога българите не са били по-единни помежду си. Почтените хора няма да се предадат и да робуват повече. Европейска България е нашето бъдеще. Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Надяват се, че летните отпуски ще ви разколебаят. Ако имат смелостта, да слязат и да ви погледнат в очите ще разберат, че това няма да стане. Оставките са първата и най-важна стъпка към честни избори. Нужен ни е нов парламент. Път за конституционна реформа. На много плакати прочетох „Заедно. Залогът е голям, залогът е България“. Всички вие пишете историята. Мутри, вън!“

20:09 ч. - На площада вече са няколко хиляди. Те си предават фалшиви банкноти.

19:39 ч. - Площадът пред правителствената сграда е покрит със семки и бонбони. Хората призовават да не се замерят полицаите и призовава за оставка и затвор.

19:25 ч. - Протестиращите се отправят към сградата на Министерския съвет. Викат "Оставка". Там ги чака кордон от полицаи, който се сгъстява. Към МС хората хвърлят семки и бонбони.

19:21 ч. - На площада пред президентството хората вече са към 500. Прииждат и други.

19:18 ч. - Организаторите на митинга са приготвили пърформънс със семки и бонбонки.

19:11 ч. - Протестиращите издигат плакат, на който пише: “Аз не те познавам, но те обичам, смели Българино! Благодаря ти, че не се страхуваш и сега сме заедно с теб срещу всичките, които продадоха и предадоха България! Оставка!!! България е на честните и смели българи, на протестиращите!

19:06 ч. - Протестиращите носят плакати със саркастично съдържание.

18:51 ч. - свири музика на Pink Floyd и Бон Джоуви. Хората все още се събират.

18:40 ч. - Демонстрантите все още се събират край фонтана пред Президентството

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ша
    Шайка
    6 -2
    22:29, 23 юли 2020
    Крадецът Боко е неспасяем.
Последни новини