Доц. Кунчев: Точка по въпроса за опасното замърсяване във вододайните зони по Марица

Изображение 1 от 4

    Не е открито опасно замърсяване във вододайните зони по поречието на река Марица, във връзка с откритите вредни вещества в канал за отходни води край Димитровград, които убиха преди седмица стадо крави. Водата в 49-те населени места по крайречието обаче остава забранена за пиене. Това стана ясно днес на брифинга с участието на главния държавен здравен инспектор доц.д-рАнгел Кунчев в зала „Марица“ на Областната администрация на Хасково.

    Във връзка със случая край Димитровград са обследвани 11 зони за водоснабняване на 49 населени места. Взетите води са изследвани по 59 показатели в лабораторията на РЗИ-Пловдив. Две от тях не отговарят на изискването за допустимо съдържание на нитрати-това са вододайните зони „Злато поле“ и „Райново“. Превишенията обаче са минимални. При допустима норма от 50 милиграма на литър, отчетите от взетите проби на 27-ми юли показват 5,2 и 5,5 милиграма на литър, отчете д-р Соня Димитрова от РЗИ-Хасково. Тя уточни, че предстои взимане на проби от водата от всяко едно от селата и от резултатите ще се прецени дали водата ще бъде разрешена за пиене. Те ще са готови до края на тази седмица.

    „Това, което установяваме е, че случката с кравите няма отражение на питейната вода. Това, което се е случило в канала, където е била концентрацията на вредните вещества, и скоро след това водопоя, е убило кравите, от там нататък попадайки в реката, то много бързо се разрежда и вече към Сименовоград го няма. Няма го и в във вододайните кладенците.“, посочи доц.Кунчев.

    Въпреки тази ситуация водата за пиене в населените места по поречието не се разрешава защото в две от вододайните зоните има засечени малко по-високи стойности на нитрати, които обаче са по-ниско в сравнение с изследвания от предходни години. В зоната, захранваща Симеоновград с вода, има открито завишаване на манган, но подобни количества се отчитат отдавна. „Ако там не се направи голяма инвестиция за обезманганителна станция или нови кладенци, вероятно водата никога няма да бъде разрешена за пиене“, отбеляза д-р Кунчев. Главният държавен здравен инспектор посочи още, трябва да се сложи точка по въпроса с починалите крави по отношение на питейната вода и евентуалното й замърсяване.

    Водата по населените места се пуска бавно и постепенно. Заради двете денонощия, в които тя беше спряна превантивно след инцидента край Димитровград миналата седмица, обаче има пробойни по водопроводите, посочи шефът на ВиК -Хасково инж. Тодор Марков. Поради тази причина към днешна дата вода няма в пет населени месата: Дрипчево, Браница, Черепово и Овчарово, които се захранват от вододайна зона“ Момково“ и с.Изворово, което се захранва от вододайна зона „Блгарин“.

    Представител от РИОСВ в Хасково посочи, че средно годишно се взимат четири проби от колектора, който се влива в р. Марица и във водите на който бяха отчетени 50 пъти завишаване на нитрати и нитрити. Досега обаче такива високи стойности не са били отчитани при мониторинга.

    Сезонно се изследва водата в р. Марица след канала за отходни води и от Басейнова дирекция- Пловдив. На брифинга от там коментираха вече дадените резултатите за отклонение в азотните показатели, като обясниха, че подобни  резултатите се отчитали в големи населени места и това се дължало основно на битово-фекалните води.


     

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      За
      запознат
      26 -8
      17:42, 3 авг 2020
      Какъв доцент е този ********* Кунчев без да има един ден стаж в болница? Цял живот е чиновник на бюро. Като е толкова ербап нека отида довечера на площада при протестиращите да защити господаря си дето го оножда денонощно отзад и да им каже че Без Бойко държавата ще се счупи и че е незаменим. Стиска ли му?
    • 2
      Ама съм на власт
      .....
      Мутрите мачка Мощно Народа :))
    • 3
      Индоевропееца от Неохим Трови
      ....
      фирмите на Тенчо Сервитьора , Дидко Пискюла
      и Делян Суджука след него ремонтират
      пречиствателни станции
      ...
      Далавера до безкрай
    • 4
      До
      Доктор Кунчев
      16 -5
      20:06, 3 авг 2020
      Ти пък откъде се взе бе тъп докторе? Ти си толкова доктор колкото аз академик! Посерковец!
      • От
        Отговор
        2 -1
        13:03, 4 авг 2020
        Къ ут къде, ут Марица съм дошъл.
    • 5
      Въ
      ВЪН
      16 -3
      22:50, 3 авг 2020
      Оставка подлога мръсна , оставка - точка.
    • 6
      Не
      неохимец
      16 -2
      22:51, 3 авг 2020
      Дойде този брадат козел в хасково и се изпразни по въпроса,ми дайте му да пийне от наща димитровградска вода.Ми след като се е изказал положително значи е редно стефчо вече да земе да оздравява.
    • 7
      Об
      Обратен път няма
      14 -3
      23:22, 3 авг 2020
      През целия преход на промяната не е имало по нагли , безочливи и долни управляващи , като този
      на репортажа и такива като него , като вожда им , които никакво друго мнение на зачитат освен
      тяхното !
      Продажници !
    • 8
      Dz
      Dzakardo
      16 -2
      07:44, 4 авг 2020
      Точка по въпроса???,
      Как точка, 50 населени места са без вода той точки слага !
    • 9
      25
      2551
      13 -2
      10:26, 4 авг 2020
      "При допустима норма от 50 милиграма на литър,отчетите от взетите проби на 27-ми юли показват 5,2 и 5,5 милиграма на литър отчете д-р Соня Димитрова отРЗИ-Хасково."
      Леле мале кой туй нещо???Те десет пъти под нормата ги изкарват а пък в същото време са леко завишени!!!Кравите животни по 400-500 килограма пият и умират а за хората не е опасна гадна ГЕРБерастка зган!!!
      Има такъв народ-нека подкрепим Слави Трифонов!!!
      • 1у3456
        4 -1
        13:07, 4 авг 2020
        Сонче златидолско сигур е пила от тази "светена вода " и затова отчита така пробите.
        Мисля се, гледайки снимката на Кунчев, дали е пил и той от водата и изглежда така, или погледа му е налудничав по рождение.
    • 10
      До
      До Кунчев
      7 -1
      13:04, 4 авг 2020
      Кувчев позор оставка и затвор!
      • До
        допълнение
        7 -1
        13:34, 4 авг 2020
        типичен тъп гербераски изцапан с екскременти г.з.
    Последни новини