До 15 000 лева глоба за Психодиспансера заради загиналия електротехник

Изображение 1 от 2

    Глоба между 1500 и 15 000 лева ще бъде наложена на Центъра за психично здраве в хасковския квартал „Болярово“ заради загиналия електротехник. Това съобщи за Haskovo.net шефът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

    Припомняме, че 64-годишният мъж от „Болярово“ загина на 13.07.2020 г. при поразяване от електричество в психодиспансера, където бил нает като електротехник. Тогава дългогодишният работник отстранявал повреда в главното електрическо табло на здравното заведение, когато е бил покосен от ток и е загинал на място.

    След злополуката беше инициирана проверка от Инспекцията по труда в Хасково след сигнал от спешния телефон 112. Инспекторите са обследвали ситуацията, при която е станал инцидента. Поискани са необходимите документи.

    Инспекторите от контролната служба са констатирали, че служителят е имал трудов договор. Причина за смъртния случай в здравното заведение е предизвикан от нарушения на Закона за безопасни условия на труд, заяви Кирчо Кирев.

    В случая, при отстраняване на повредата, електротехникът е работел без диелектрични ръкавици, но и не било изключено захранването към електрическото табло, при което е предизвикан фаталният край.

    Заради ситуацията със смъртния случай санкция ще отнесе работодателят. От Инспекцията по труда отказаха да дадат подробности за нарушението от страна на здравното заведение с мотив, че по случая е образувано досъдебно производство.

    Протоколът от проверката на Инспекцията по труда е връчен на ЦПЗ и предстои да бъде написано наказателно постановление. По закон, размерът на санкцията трябва да бъде определен от шефа на контролната служба.

    След инцидента на здравното заведение са връчени предписания във връзка със Закона за безопасни условия на труд и са дадени срокове, в които да бъдат изпълнени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини