Войводи възстановили Устремския манастир „Св. Троица“

    Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за легендарните войводи Христо войвода, Кара Кольо и Индже войвода, благодарение на които Устремският манастир „Св. Троица“, община Тополовград, е бил възстановен.

    Смята се, че историята на манастира датира от ХIV в. по времето на цар Иван Александър под името “Св. Първоапостоли Петър и Павел”. Вероятно е бил опустошен през 1373 г. от настъпващите на север турски орди под предводителството на Тимурташ бей. А след това – вече през Възрожденския ХVIII век, е бил възстановен. По време на Възраждането манастирът се превръща в пространство, в което намират убежище много от хайдутите, действащи в района на Сакар и поради това до днес е известен като “Хайдушкият манастир”. В Божията обител са отсядали и укривали легендарните народни водачи: Вълчан войвода, Индже войвода, Кара Колю, Христо войвода, Даглъ Стоян, Кара Добри, Гарабчи Георги и др.

    През 1812 година, вече в напреднала възраст, Христо войвода решава да хвърли пушката и ножа и да влезе в лоното на монашеството. Според сведения войводата приема името Хрисан и заживява във „Вехтата църква“, наричана още „Каракольова дупка“. Според легендата Христо войвода приканил околните села Вакъф (Устрем), Ново село (Мрамор), Срем и други да започнат възстановяването на манастира. С помощта на Кара Кольо, Инджето и Вълчана Хрисант успял да съгради отново манастира. Когато сградата била вдигната, той е с църковен сан игумен. В олтара на манастирската черква направил скривалище, където често криел доскорошните си другари – хайдутите. Хрисант е загинал през 1813 година, а на гроба му често идвали да отдадат почит Индже войвода и Кара Кольо – прославеният му байрактар. Надгробната плоча на Хрисант и днес се пази в църквата на манастира.

    И до днес местните хора са благодарни и тачат героите, хайдутували в Сакар планина и защитавали не само населението от набезите на турците, но и съхранявали духовността в региона. Признателни тополовградчани събират средства и през 2018 година в града е открит единственият по рода си паметник на Кара Кольо, дело на скулптура Христо Дюлгеров.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ру
      Руски клуб алкохолик
      3 -2
      19:47, 12 авг 2020
      Поп Златко Делчев (агент559)за справка виж подробности -готов за архиепископ на манастира и управител на ресторанта към манастира.
      • Когато изпраска някой някой грешник в ххха
        и сетне грешника го помни цял живот :))
      • На
        Нафарфорий
        0 0
        12:45, 13 авг 2020
        Поп Златко не праска, него го праскат.
    • 2
      Интересно, какво възстановяват хайдутите? В годините след 1858, манастирът разполагал с 10 чифта волове, 2500 овце и кози, 320 глави едър рогат добитък и коне. Земята на манастира сигурно е била над 2000 декара. Тогава империята осъществява социалната политика чрез вакъфите, имаретите, медресетата, болниците, хановете, манастирите, църквите, синагогите и др. със съответен манастирски персонал, дарители и данъчни облекчения. Твърдя, че този култов, социален и болничен комплекс отлично е изпълнявал своите функции по това време. Не случайно има приют и лекува болни и сакати от цялата страна. Домораслите писачи от близкото минало, обаче винаги ги избива на шумкарство, героизъм и измислени конспирации.
    Последни новини