Принудиха китайка да направи аборт в осмия месец - вече имала дете

Бременна жена в Южен Китай била арестувана, бита и принудена да абортира месец преди термина, тъй като бебето щяло да наруши действащото в страната ограничение за не повече от едно дете в семейство, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на съпруга на жената.

Строителният работник Ло Янцюан разказал, че на 10 октомври жена му била отведена насила от дома им от повече от дузина души и държана три дни в клиника от служители по семейно планиране. Впоследствие тя била прехвърлена в болница и инжектирана с вещество, от което бебето й починало. Органите по семейно планиране заявили на двойката, че не им е позволено да имат още едно дете, след като вече са родители на 9-годишна дъщеря.

Китай е най-многолюдната страна в света с население от над 1,3 милиарда души. В последните 30 години Пекин наложи на градските семейни двойки "лимит" от едно дете в опит да спре прираста на населението и да съхрани ограничените си ресурси. Родители, които нарушават изискването, подлежат на солидни глоби, изземва се имуществото им и губят работата си.

В последните години благодарение на интернет и текстовите съобщения жертвите на подобно малтретиране започнаха да дават гласност на преживяното от тях. Помагат им социални активисти и юристи, документирали случаи на насилствен аборт в късна бременност.

Информация за подобни случаи има от провинции Хъбей и Шандун, както и от автономен район Гуанси. В Китай принудителните аборти са забранени, но няма забрана или ясна дефиниция за късен аборт. Телефоните на Националната комисия за населението и семейното планиране в Пекин днес не отговаряха, отбелязва АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини