Самолет падна на авиошоу - има загинали и ранени

Най-малко трима души загинаха на популярно авиошоу в щата Невада, САЩ, когато един от участниците, боен самолет от Втората световна война, се вряза в зрителите пред главната трибуна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ранени са над 50 души, 15 от тях - много тежко, съобщиха от медицинските служби. Потвърдено бе, че една от жертвите е пилотът на самолета Мустанг П-51, 74-годишният Джими Лиуорд - опитен участник в подобни спектакли, който вероятно не е успял да овладее машината.

Самолетът му изведнъж се завъртял надясно, излязъл от контрол, забил се вертикално в земята близо до главната трибуна и се разпаднал от удара. Малко преди катастрофата пилотът е подал сигнал за аварийна ситуация.

Може да се окаже, че технически проблем е станал причина за катастрофата, предаде АП.

Пилотът Джими Лиуорд от Флорида е бил известен пилот-състезател, участвал е в над 120 въздушни "ралита", занимавал се е с въздушна акробатика, снимал се е в киното. На сайта си той е качил през юни видео, в което казва, че екипът му е намалил с около три метра дължината на стария самолет и е направил други модификации, за да може да развива по-голяма скорост - до 800 километра в час.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини