Гасим осветлението за час в името на Земята

И през 2012 година ще угасим осветлението за час в името на Земята – инициатива от световната кампания "Часът на Земята" на международната природозащитна организация WWF, предаде БГНЕС.

Днес от 20.30 до 21.30 часа осветлението в милиони домове ще угасне, ще притъмнеят стотици хиляди сгради по цял свят, включително и в България.

В София ще тръгне светлинно шествие в 20.30 часа, което от Народния театър ще премине по "жълтите павета" и по бул. "Витоша" ще стигне до НДК.

"Часът на Земята" е една от най-мащабните акции, които обръщат внимание на проблема с опазването на околната среда. За 2012 година кампанията е под мото: "Аз правя, ти действаш". Нейната цел е да покаже, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем - да направи първи стъпки във всекидневието си към по-устойчив начин на живот.

Генералният секретариат на ООН Бан Ки-Мун разпространи изявление, в което се казва: "Посланието на "Часът на Земята" е просто. Като изключат ненужното осветление за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледаме как светлината угасват от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас".

Посланици на "Часът на Земята 2012" в България са актьорите Васил Василев–Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите също станаха официални посланици на тазгодишната кампания, заедно със световноизвестния супермодел Миранда Кър и холандския астронавт Андре Кайперс, който подкрепя "Часът на Земята" от Международната космическа станция. Бившият американски вицепрезидент Ал Гор ще изпрати видео послание за "Часът на Земята" от Антарктида.

В София за "Часът на Земята" ще притъмнеят сградите на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Президентството, НДК, Етнографският и Археологическият музей, Централният военен клуб, ЦУМ, Хотел "Хилтън" и Грандхотел "София", Театър "Българска армия", културни центрове на чужди държави и др.

Освен обществени институции осветлението ще бъде изгасено в търговски центрове, молове, банки, сред които "Алфа Банк", "УниКредит Булбанк", в централите на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН, както и в административните сгради на Овергаз.

CASAVINO пък се включва в световната инициатива с оригинално предложение - "Вино на свещи". Така, през времето, в което осветлението е загасено, посетителите на всички 8 магазина от веригата в София и Варна ще имат възможност да дегустират различни вина. Специално в "Часът на Земята" БГ РАДИО отново ще излъчи едночасов акустичен "Концерт на свещи" с изпълнения на български музиканти.

По света ще угаснат известни сгради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър Стейт билдинг и Таймс Скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарския водопад, операта в Сидни, Великата китайска стена, най-високата сграда в света "Бурж Халифа" в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро и много други.

Започнал през 2007 година като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи, която обединява хората за реални стъпки срещу промените в климата. Миналата година в инициативата участваха повече от 5200 града от 135 държави и територии и над 1,8 милиарда души по цял свят.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини