Какво никога да не казвате на шефа си

...за да не съжалявате след това

Във вашата кариера несъмнено ще ви се случи да кажете някоя глупава реплика на колега или шеф, за която да съжалявате след това. Няма идеално хора и не винаги сме концентрирани на 100% върху думите си. Не сме роботи, а хора и понякога казваме неща под действието на емоциите, които не сме премислили добре. Но кои са нещата, които ако произнесем пред шефа си, може да имат неблагоприятни последствия? Вижте списък с тях:

„Невъзможно. Това не може да бъде направено." Дори задачата, която ви е възложена да ви изглежда невъзможна за изпълнение, не изказвайте толкова категорично мнение, защото е признак на безразличие и липса на каквото и да е усилие за постигане на целта. Най-добре помислете как да убедите с логични аргументи шефа си кое трябва да бъде променено в проекта.

„Това ли е най-доброто, което можаха да измислят?" Тази реплика казана по отношение на подготовката за някако корпоративно събитие или парти пред колеги и евентуално стигнала до ушите на шефа ви, няма да се отрази добре на репутацията ви. Тези думи подценяват усилията, положени от някой, най-вероятно мениджъра ви, да организира някаква дейност извън офиса. Казани със саркастичен тон, те са далеч от градивната критика и много по-близо до подигравката. Така директно си пробивате път към „черния списък" на шефа ви.

„Това не е мой проблем". Тази реплика предполага,че ваш колега или шеф са изправени пред някакво затруднение и имат нужда от съдействие. Такъв директен отказ е признак за липса на екипност и социални умения у вас. Ако сте затрупани с работа и няма как да поемете още един ангажимент, кажете го по любезен начин, така че да бъдете разбрани правилно.

"Е, това е много ясно". Ако това е отговорът ви на въпрос или инструкция от страна на шефа ви по отношение на дадена задача, рискувате той да получи посланието:"Решението е очевадно. Колко глупав си, че не го виждаш от пръв поглед?" или „Как може да ме подценяваш толкова? Мога да се справя и без твоите инструкции".

"Току-що те последвах в Twitter." Ако шефът ви има желание за контакт с вас чрез някоя от социалните мрежи, нека от него да дойде инициативата за това, а не от вас.

„Снощи как се отрязах!" Това в почти 100% от случаите за вашия шеф означава „Днес няма да съм ефективен на работа, защото още се възстановявам от махмурлука."

Въздишка. Това е мълчалив, но съвсем красноречив коментар на някоя реплика, изказана от шефа ви. Пасивно-агресивното поведение е още по-дразнещо и от откритото изразяване на критика. Ако имате някакви съмнения относно въпросите, които шефът ви засяга, най-добре измислете зрял, логичен и професионален начин да ги изразите.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини