23-ма роми в областта с висше образование

23-има роми в областта имат висше образование. Броят на хората в региона, самоопределили се като роми, е 15 885. Данните бяха изнесени от шефа на Статистиката Наско Нанев на провеждащото се днес заседание на областния съвет по етнически интеграционни въпроси в областната администрация.

На него присъстваха представители на повечето изнесени държавни структури, на общините, на неправителствени организации.

Броят на висшистите наистина е незначителен спрямо общия брой на етноса, но трябва да се отбележи, че самите анкетирани висшисти са се самоопределили като роми, на практика те може и да са повече, допълни Нанев. Данните са от последното преброяване на населението през февруари миналата година.

Над 2 милиона лева помощи се раздават всеки месец в областта, по-голямата част от парите отиват при ромите, призна шефката социалната дирекция Грета Иванова.

Вчера, 8 април, бе международния ден на ромите, припомни областният управител Ирена Узунова при откриването на срещата. Първият ромски конгрес се е провел преди 41 години в Лондон.

Тема за ромите и тяхната история е несправедливо пренебрегвана, заяви гостът на срещата – главен редактор на агенция „Дром Дромендар“ Васил Чапразов. Той изнесе цяла лекция за историята, езика, фолклора и изявени личности от ромски произход. Попитан кое е правилно – роми или цигани, Чапразов се въодушеви и гневно заклейми „псевдоинтелектуалци“, които настоявали да използват обидната дума. „Кажи ми тогава защо ни наричат „мангали“?, провикна се от другия край на залата Ачо Йорданов, по-известен като Ачо Циганина. Чапразов дипломатично избегна отговора.

„В много речници, дори от по-ново време за ромите пише обидни неща, например, че са „презрян народ“, каза още Чапразов. Той напомни, че в концентрационните лагери на нацистите смъртта си са намерили 600 000 роми.

Много от присъстващите роми изразиха мнение, че държавата не помага достатъчно на етноса. „Не ти е истински приятел този, който те нахрани с риба, а който те научи да ловиш риба, след което ти можеш да се храниш сам“, отвърна им с притча Ирена Узунова.

Тя допълни, че идеята на тези съвети по интеграция е да се реализират мерките за интеграция на ромите не на парче, а комплексно, което обяснява и присъствието на различните институции на срещата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини