Затягат контрола върху таксиметровия превоз - двойно повече актове от 2011г.

Предвиждат се още по-обхватни проверки на пътя и във фирмите за

таксиметровите превози, стана ясно на гръгла маса, организирана от транспортното министерство с представители на МВР, финансовото министерство Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Столична община, народни представители от транспортната комисия в парламента, както и представители на браншови организации в областта на таксиметровия превоз на пътници.

 Само от началото на 2012 г. до момента съставените актове на таксиметрови фирми е 58, а на таксиметрови водачи актовете са 1121.

За 2011 г. ИА „Автомобилна администрация” е състави ла общо 87 акта на таксиметрови фирми и 3211 на таксиметрови водачи.

Сред обсъдените предложения са били промените в данъчната политика при таксиметровите услуги, както и идеята да се въведе патентен данък, който да се плаща за определен период и след това да се издава разрешителното за таксиметрова дейност от съответната община.

 Това ще гарантира, че всички, които упражняват тази дейност ще са платили дължимите данъци.

Сред акцентите на дискусията е било и увеличаването на ролята на общините при издаването на разрешението за извършване на таксиметрова дейност.

Идеята е в Наредба № 34 се въведе образец на това разрешително, в което да бъдат вписани освен името на превозвача и имената на водачите. Това ще доведе до прекратяване на практиката за неправомерно преотстъпване на разрешителното на водач, който е извън него.

Ще се разгледат и варианти за въвеждане на критерии за определяне на пределния брой на таксиметрови автомобили, работещи в дадена община.

Да се актуализира Наредбата за функционалните и техническите изисквания към електронните таксиметрови апарати с фискална памет са поискали от бранша, като предстои да се създаде междуведомствена работна група между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на финансите, ИА „Автомобилна администрация” и НАП.

С промените в наредбата ще бъдат определени функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати, въвеждането й в експлоатация, регистрацията и контролът на техническото състояние.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини