Предлагат дълг от 250 000 лв. да поеме общината заради скенер за местната болница

Катя Панева и Стефан Димитров коментираха предстоящите докладни, които ще се разглеждат на сесия на ОбС на 26 юли

Стартиране на процедура по поемане на общински дълг от 250 000 лв., за да бъде закупен скенер за нуждите на МБАЛ "Св.Екатерина".

Това настоява в докладна до Общинския съвет Катя Панева от групата на "Да за Димитровград". Пред журналисти днес тя и шефът на ОбС коментираха предстоящите за разглеждане точки в дневния ред на димитровградските съветници на 26 юли.

Според Панева, общината ще направи една добра инвестиция, ако се даде зелена улица за закупуването на компютърен томограф, какъвто липсва в нашата болница.

Съветничката е на мнение, че така ще се спести и разходката на димитровградски пациенти в тежко състояние до съседни болници, за да ползват скенер. Панева направила и сметка за разходите, който ще отпаднат в този случай.

По важното според нея е, че скенерът дава възможност за по-добра образна диагностика и в същото време облъчва с ренгенови лъчи по-малко пациентите.

"Болници като Хармални и Свиленград имат по два скенера и това ги прави конкурентноспособни", подчерта Катя Панева. И допълни, че ще се увеличи обема дейност в МБАЛ "Св.Екатерина", още повече, че Здравната каса заплаща този вид изследване. На срещата стана ясно, че апаратът е втора употреба.

Не смятам, че докладната на Катя Панева ще повлияе на бюджета, каза шефът на ОбС Димитровград. По думите му, ако дългът бъде правилно разпределен и балансиран, то той не би бил проблем на администрацията.

Димитров припомни за идеята на финансовия министър Симеон Дянков да върне размера на общинския дълг в старите граници, не 15% както е сега, а 20%.

Най-реалистичния срок за получаване на скенера, ако се приеме докладната, е декември 2012-януари 2013 година, заяви още Стефан Димитров.

Dimitrovgrad.bvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини