Водната кула и димитровградските рудници привличат туристи в нов проект

В нов международен проект да се включи Община Димитровград, предлагат от италианската община Форли. Той е свързан с културното и индустриално строителство и в момента по разработката се набират проектни предложения и партньори.

Това е станало ясно по време на среща в Италия на председателя на ОбС Стефан Димитров и общинския съветник Катя Панева с Патрик Лийч, който е съветник по международните въпроси на община Форли.

Разработката е в рамките на проект АТРИУМ и цели осигуряване на допълнителни възможности за финансиране, укрепване и засилване на транснационален културен маршрут.

Идеята е Димитровград да участва с емблематичната Водна кула, която би могла да стане кафене и туристическа атракция.

Не е изключено в проекта да бъдат включени и минните галерии на бившите рудници. Според Стефан Димитров, в музей на химическата индустрия могат да се превърнат и част от старите сгради на завод "Неохим".

От Форли възнамеряват да включат в проекта като индустриално наследство самолета фабрика "Капрони", основана през фашисткия период.

Проектните предложения ще се набират до 28 септември, информираха от канцеларията на Стефан Димитров.

По време на срещата във Форли е взето решение да бъде създадена и Асоциация на градовете, участващи в проект АТРИУМ. Председателят на Общинския съвет ще води преговори с община София, която също да се включи.   

Стефан Димитров и Катя Панева са посетили преди дни община Форли

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини