Нелегалните търговци на въглища се развихрят, митничарите ги удариха отново

Цветан Юрганчев

Нелегалните търговци на въглища се развихрят в навечерието на отоплителния сезон. Те продават както брикети ,така и донбаски въглища на обеднелите клиенти в региона на приемливи цени. Фирмите им обаче нямат съответните разрешителни за търговия с акцизни стоки, които се издават от митническите власти.

 Днес митническото бюро в Кърджали нанесе поредния си удар срещу нелицензирани търговци, които укриват акциз от държавата. Този път бе задържана стоката на търговец в Джебел, който притежава фирма за строителни материали. Общото количество въглища е 27 806 кг.Заедно с кюмюра са спипани и 20 000 къса цигари,продавани без необходимото разрешение.

   Отново се сблъскваме с нарушение на чл.57а от Закона акцизите и данъчните складове. Глобата  за нарушение на този член,който регламентира регистрацията на търговците при нас е 2 пъти размера на неплатения акциз, но не по-малко от 1000 лева, каза за Кърджали бг вести началника на митническото бюро в Кърджали Цветан Юрганчев.

Както Кърджали бг вести съобщи преди дни митническото бюро в Кърджали съвместно с полицията погна нелегалните търговци на въглища.   В областта бяха организирани две акции-в Момчилград и Крумовград.   Заловени бяха над 50 тона от черното гориво. Проверките са свързани с наближаващия отоплителен сезон,  когато далаверата с въглища е в разгара си.

 Цветан Юрганчев каза, че акциите ще продължат. Той покани търговците на въглища да се обръщат за информация към митническото бюро, за да не нарушават закона поради незнание. Гражданите трябва да избягват нелегалните търговци, за да не подпомагат сивата икономика, подчерта Юрганчев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини