Кораб за два милиарда акостира в Несебър

Един от най-големите и луксозни лайнери в света - „Куин Елизабет" пусна тази сутрин котва на пасажерското пристанище в Несебър. Плащавата крепост, която за първи път влиза в Черно море, превозва 2200 туристи, за които се грижат  над 800 човека персонал, сред които 8 български моряци и офицери. Пазарната цена на лайнера се изчислява на 2 милиарда евро. "Куин Елизабет " е пасажерски кораб от много висок клас като най-скъпите каюти в него струват по 7000 евро на ден.

Лайнерът остава 7 часа, колкото са обикновените престои за разглеждане на избраната дестинация, а после ще продължи за Истанбул. Това е първият круиз от такъв ранг, който пристига в български води, казаха от фирмата-чартьор.

Очаква се през следващото лято, когато бъде готов и новият пътнически терминал в пристанище Бургас, градът също да стане част от круизните маршрути в Черно море. В момента лидер е Несебър, който този сезон акостираха 28 пасажера, следван от Варна - 11 кораба. За следващото лято обаче са се записали едва 4 и от местната асоциация на екскурзоводите се опасяват, че отливът на лайнери се дължи на Бургас.

В последните години круизният туризъм се превърна в истински хит и дори инцидентът с „Коста Конкордия" не доведе до отлив. Гигантите в бранша - „Роял Карибиан", „Коста", „MCS" всяка година увеличават флотилиите си, а цените на круизите вече са достъпни за всеки. Преди три години „Роял Карибиан" пусна на вода най-големия лайнер в света „Оазис на моретата", които побира 6296 пасажери, за които се грижат 2165 души екипаж. На него има 16 пасажерски палуби, около 40 ресторанта, зали за кино, театър и концерти, мол, спа и фитнес център, амфитеатър, басейни, футболно игрище, ледена пързалка, казино и дори мини Сентръл парк.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини