Иво Димов: Димитровградчани ще плащат заради престъпната небрежност в МБАЛ

Кметът показа документи, свързани с близо 6 годишната сага между фирмата на "Табаков"и МБАЛ в Димитровград

Финансовото състояние на МБАЛ "Св.Екатерина" и иска за над 600 000 лв, който фирмата на строителния предприемач Георги Табаков предяви за неплатени ремонти дейности, коментира на пресконференция днес димитровградският кмет Иво Димов.

"Умишлено досега не повдигах въпроса за болницата, за да не нагнетявам обстановката, но дойде време да си кажем нещата 1:1", заяви още в началото кметът.

Повод за срещата му с медиите стана докладната за отпускането на 300 000 лв. финансова помощ за болницата. Вносител е председателят на ОбС Стефан Димитров, а предложението ще се гледа след седмица от общинарите.

"Аз съм сигурен, че тази докладна ще бъде приета, такава е практиката досега, всички разходи да бъдат гласувани от мнозинството", заяви Димов.

Той е убеден, че записката се вкарва в Общинския съвет с ясното съзнание, че ръководството на Общината е с вързани ръце и няма как да реагира на така създалата се ситуация. Димов е на мнение, че ОбС ще си "измие ръцете" с кмета с това решение. Въпросната докладна е на база писмо, изпратено преди седмици до управата на болницата от фирмата, извършила ремонта в далечната 2007 г.


В него за пореден път се поставя ултиматум до края на годината да й бъдат преведени 300 000 лв. от обезщетението, определено от Арбитражния съд. Останалата част  да постъпят по сметката през 2013 година, настоява още от фирмата на Табаков.

На срещата с медиите стана ясно, че точната сума, която трябва да бъде изплатена е в размер на 596 568 лв. без лихвите към момента, а главницата възлиза на 49 922 лв.

Престъпна небрежност и пълно безхаберие нарече създалата се ситуация кметът. Той заяви, че тези пари ще трябва да платят гражданите на Димитровград заради някой, който не си е свършил работата.

"Не знам кой е виновен, не смея да твърдя, но според мен някой трябва да си понесе своята отговорност", каза Димов. Той призова и прокуратурата да се самосезира по случая, като не изключи и възможността да бъдат запорирани сметките на болницата.

По думите му, към въпросното дружество, извършило ремонта има тенденциозно отношение, за да не бъде плащано в продължение на години. Кметът няколко пъти се е срещал със собственикът Георги Табаков, за да се обмислят варианти за разплащане - дълг срещу собственост или вид разсрочено плащане.

Някой трябва да си понесе отговорността за положението, смята Иво Димов

За последните три месеца задълженията на болницата в Димитровград са нараснали с още 200 000 лв., отчете още кметът. Близо 2 000 000 лв. са "налети" в Многопрофилната болница от 2002-ра година насам. От началото на мандата на Иво Димов Общината е отпуснала помощ на здравното заведение в размер на 190 000 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини