Задържаха бивш военен, съден за взривове, за друг атентат

Бившият военен Йордан Колев, който бе оправдан преди 3 години за бомбения взрив през 2002 г., при който загина аптекарката Христомира Атанасова*, е задържан за съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември т.г.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

По думите на Цветанов Колев, който е арестуван в Калофер, е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен. Тогава стана ясно, че бомбата е обезвредена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Плевен, но от полицията увериха, че няма никаква връзка с него.

Самоделно взривно устройство било направено от 3 шашки тротил с общо тегло 1,2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити. Бизнесменът, за когото бе съобщено, че е собственик на транспортна фирма и автокъща, е бил изнудван за сумата от 75 000 евро.

„В резултат на действията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са задържани четирима души. Задържан е поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство. По време на разследването е потвърдена съпричастността на Йордан Колев за осигуряването на взривното вещество при опита за атентат в Плевен”, обясни вътрешният министър.

При обиските на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Колев, са открити 1,5 килограма марихуана, около 200 хапчета каптагон и 5 дози кокаин.

Арестите на четиримата, свързани с атентата, бяха извършени още през септември. Единият от тях е бивш общински съветник, а повдигнатите им обвинения са за изнудване, извършено от повече от две лица, придружено с опит за взрив и опит за убийство.
Христомира Атанасова бе взривена на 9 октомври 2002 г. на метри от МВР в София. Жената бе разкъсана в автомобила си от бомба, задействана с мобилен телефон, малко след като оставила сина си в 7-о училище. Подсъдим за атентата бе 34-годишният бивш офицер от армията Йордан Колев.
На 16 октомври 2007 г. Софийският градски съд го призна за невинен както за убийството на Христомира, така и за два други взрива без жертви - на автомобил в Ловеч и на бензиностанция в Троян. Две години по-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните магистрати.
Йордан Колев е роден в Калофер. Завършва военното училище „Васил Левски" във Велико Търново, специалност „Химия".

Той бе кандидат за кмет на Калофер от НДСВ на частичните местни избори в началото на октомври. Колев получи 9.28% от гласовете на съгражданите си, като бе на второ място след кандидата на БСП, който спечели с 88.27% (1475 гласа) изборите в града.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини