8 ч. съдът в Пазарджик излушва свидетели по делото за радикален ислям. От ДАНС заплашвали единия (снимки)

Пазарджишкият окръжен съд отложи разпита на тримата тайни свидетели по делото за радикален ислям за 28 ноември, заради ангажименти на адвокатите на обвиняемите. Датата се оказа единствената свободна през месеца за всичките 6-7 защитници. На четири дати през декември ще бъдат изслушвани допълнителни свидетели и вещите лица.

4-ма изслуша днес съдът по делото срещу 13 мюсюлмански духовници, обвинени за пропагандиране на идеите на салафизма и шериатската държава. Обявеният като ключов свидетел Муафак Ал Асад, сириец с българско и сирийско гражданство, заяви, че е присъствал на срещи в Саудитска Арабия и Истанбул, когато е било взето решението за създаване на български клон на организацията "Ал Уакф Ал Ислями" и е била приета нейната програма. Центърът й е в холандския град Айндховен. Муафак Ал Асад, чийто разпит продължи близо 5 часа, заяви и че е бил притискан от агенти на ДАНС, които го убеждавали да подпише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач. Пред съда днес той заяви, че е подписал молбата под натиск и я оттегля. Преводач обаче не му беше осигурен и показанията си той даваше на неособено добър, но разбираем български. По думите му наскоро семейството му е било тормозено, заплашвани са били съпругата и синът му.

В крайна сметка, след като съдията изчете дадените от него в досъдебна фаза показания пред съдия, той се отрече от тях, а за някои от думите дори оспори, че изобщо ги е казвал, тъй като например не ползвал думи като "агресивен", "кадри" и други. Малко преди да почне заседанието един от обвиняемите заяви пред журналистите "не се учудвайте, ако след време тук стане втора Югославия и вие също ще сте виновни за това."

Междувременно "Атака", ВМРО и Националният фронт за спасение на България организираха протести, насочени срещу събиранията на мюсюлмани пред съда по време на предните две заседания. Там бяха Волен Сидеров и Красимир Каракачанов. В цялата централна част на Пазарджик имаше засилено полицейско присъствие, а Съдебната палата бе като под обсада от униформени.

Заседанието на 28 ноември ще започне в 9 ч. 

К.Нешева

 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини