БСП искат "изселване" на мечките от Родопите

Единственото решение на проблема с мечките в Родопите е разселването им от планината, включително и в чужбина, заяви народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, който до седмица ще внесе в Народното събрание проект за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча, за да се реши проблема с мечките. Той самият е гласувал против промените в закона, с които се забранява лова им в България, което няма да решат сериозният проблем.

БСП ще внесат предложение в закон за биоразнообразието да се предвиди разселване на хищника от Родопите, за да може хората в планината да се разхождат спокойно, както и да не се страхуват за живота и поминъка си, посочи Михалевски.

Според него причините за зачестилите инциденти с мечки, особено в Родопите са много големият брой  мечките за хабитата, който обитават и недостига на храна.

В същото време хората в Родопите имат проблем с изхранването си и им се налагат да влизат в местообитанията на мечките, коментира депутатът и допъли,че единственото решение на проблема ще е Министерството на земеделието и храните да направи спешно задълбочен анализ за броя на мечките в Родопите.

 Ако се окаже, че те са много повече от колкото е възможно за дадената територия-трябва  да започне спешно разселване на бозайниците, включително и в чужбина. 

„Ако не направим това, хората утре пак ще срещат мечки и пак ще се страхуват”,коментира Михалевски.

Той заяви, че само в село Стърница, община Баните до септември има 27 нападения на мечки.

Михалевски прогнозира още, че Европейската комисия готви наказателна процедура срещу България, заради решението министърът на земеделието да дава разрешителни за острел на мечки, а на министърът на екологията, както бе до днес.

 „Явно управляващите се стреснаха и веднага върнаха старото положение, но проблема няма да се реши”, подчерта инж. Михалевски.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини