Предлагат създаване на Общински фонд за подпомагане на бездетни семейства

Съветничката Катя Панева е вносител на предложението за създаване на общински ин витро фонд

Предложение за създаване на Общински фонд "Ин витро" и правилник за финансиране на тези процедури ще обсъждат на сесията на 20 декември общинските съветници от Димитровград.

Идеята предлага в докладна Катя Панева от "Да за Димитровград". Според нея, местната власт трябва да помогне на хората с репродуктивни проблеми, като такъв фонд до момента имат 16 общини в България.

При подготовката на докладната Панева е черпила от опита на община Асеновград, където най-скоро е бил създаден такъв фонд. Тя разказа подробности на среща с медиите днес.

В предложеният правилник подробно е описано кои семейства ще имат право на подпомагане, ще се подкрепят финансово не само ин витро процедури, а също и част от изследванията.

За да няма злоупотреби, Панева предлага и списък с различни консултации с лекари и специалисти, които няма да бъдат финансирани от фонда.

Друго от правилата е, че семействата в нужда веднъж годишно ще могат да разчитат на средствата във фонда, като това няма да ограничава кандидатстването им пред държавния ин витро фонд.

Съветничката дава идея комисия от седем души да разглежда молбите на семествата с проблеми.

Четирима ще бъдат съветниците в нея, двама-представители на общинска администрация и един - на хората с репродуктивни проблеми. След като бъде сформирана комисията, съветничката ще настоява тя да се събере до 10 януари. Тогава ще стане ясно и каква сума ще бъде заложена за ползване от бездетните двойки.

Панева подчерта, че към момента не разполага със статистика колко семейства имат подобни проблеми в Община Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини