С новогодишни обичаи стартираха новата година в Химическата гимназия

Нова година ли?“ – така озаглавиха първата инициатива за 2013 година в ПГХХТ “Проф. д-р Асен Златаров”. Участниците в клубовете по проект УСПЕХ “Проекти за миналото”, “Отразявам живота в училище” и “Работилница за здраве” продължиха традицията да се представят в училището обичаи, отбелязвани около този празник.

В последните години гимназията е огласяна от коледари, отбелязван е Бъдни вечер, а миналата година по проект „Традициите - еднакви и различни“ учениците се запознаха с традициите и новогодишните ястия на някои етноси в България – евреи, арменци, турци и роми.

В настоящата дейност присъстващите първо се запознаха с най-характерните и любопитни традиции по света, свързани с посрещането на Нова година.

След това имаха възможност да видят разиграването на обичая Василевденско ладуване, при който младите момичета гадаят за какъв човек ще се омъжат. Обичаят беше подготвен според традицията.

От менчето с мълчана вода, престояло една нощ навън (под розов храст), т. нар. Васила изваждаше пуснатите предварително пръстени на участничките в ритуала и ги наричаше. Макар и звучащи постарому, тълкуването на предричанията бяха осъвременени от момичетата. Някои от ладуващите девойки останаха доволни от професията на бъдещия си жених, но имаше и такива, които биха предпочели избраникът им да има друга професия.

Вторият новогодишен ритуал, който разиграха учениците, бе сурвакане. Сурвакарите влязоха в къщата на стопанина, изрекоха магическите слова на сурвакането, чрез които се пожелава здраве и берекет за дома и неговите обитатели, след което бяха дарувани с краваи, орехи и ябълки.

Както повелява традицията, инициативата завърши на празнична трапеза, подготвена от участниците в клуб “Здравословно хранене” в ПГХХТ.

Обичай свързани с новата година възродиха възпитаниците на химическата гимназия
Сурвакане в началото на новата година подготвиха в Химията

Празникът завърши с вкусна трапеза

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини