Преглеждат безплатно 100 диабетици в Очно и УНГ

Прегледите започват от днес и ще продължат 3 месеца

102 диабетици от сдружение „Диабет 2012“ ще преминат безплатни прегледи в Очно и Ушно отделение в хасковската МБАЛ. Прегледите ще продължат три месеца, като всеки вторник и четвъртък ще минават по 15 души на списък, подаван от новоучредения съюз на диабетиците. Той стана факт, след като миналата година хасковските диабетоболни се разцепиха окончателно. Около 150 преминаха в организацията на Милка Кънчева.

Съвместните контакти между дружеството и хасковската болница доведоха до този резултат, който ще е изключително ползотворен за нашите членове, обясни г-жа Кънчева. Диабетиците страдат повече от всеки друг от редица заболявания на очите и слуха. Според завеждащият Очно д-р Георги Вълчев, най-честата проблематика възниква в областта на очното дъно, както и с повишено вътрешно-очно налягане. Това е симптом за начало на опасната Глаукома.

В ушно пък проверяват целия носогърлен тракт, но основно съсредоточват вниманието върху ушите. Диабета уврежда слуховия нерв и се развива така наречената диабетна кохлиопатия. Крайният и резултат е загуба на слуха и налагане на ушно протезиране. Всичко може да се предотврати с навременни профилактични прегледи, обясни началникът на УНГ д-р Ангел Недев.

Г.Христов

Водят ги лично началниците на отделенията-д-р Георги Вълчев и д-р Ангел Недев

Опашката минаваше с темпо, без много чакане
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини