28 °C

Обясниха защо се налага тегленето на общински дълг от 500 000 лв.

В зала "Гросето" снощи протече обсъждането на нов общински дълг

Поемането на общински дълг в размер на 500 000 лв. бе коментирано снощи на среща в зала "Гросето" в Димитровград.

Както вече стана ясно, по документи парите ще бъдат за съфинансиране на ремонта на Панорамен път, но реално с тази сума ръководството на Общината смята да покрие дълга от 600 000 лв. на МБАЛ "Св.Екатерина" към фирма "Строй ГСТ".

Лихвен процент до 6 % и срок на дълга 5 години, предлагат от Общината. Ако поемането на заема бъде одобрено, тогава ще текат и договорки с банкови институции, поясни гл. финансист в администрацията Танява Ванчева.

Най-рано през месец юли може да бъде теглен кредита, като ще се договаряме за гратисен период по отношение на главницата, а от юли месец да тече само лихва", поясни още Ванчева.

Реално изплащането на дълга ще започне през 2014 година, като плановете сочат приключване със задължението до 2017 година. 97 000 лв. лихва и главница ще плати Общината, ако се договори за лихва от 6 %.

"Не съм против тегленето на кредити, стига това искане да е икономически обосновано", заяви кметът Иво Димов. Той пропомни, че няма как болницата да тегли кредит, за да се разплати с фирмата, която я осъди. Затова средствата, предвидени за ремонта на Околовръстния път ще бъдат за покриване на това задължение.

Градоначалникът смята, че ако нямаше такъв казус с дълга на МБАЛ, общината и тази година нямало да тегли кредит. Димов заяви, че към момента няма реално сключен договор или споразумение с фирмата на Георги Табаков.

"Преговорите продължават, дали сме няколко предложения, на кое ще се спрем, е рано да се каже", допълни димитровградския кмет. Той е на мнение, че е по-важно да продължи нормалното функциониране на болницата, въпреки финансовото бреме от половин милион лв.

Повече ангажименти към финансовото обезпечаване на МБАЛ- Димитровград, администрацията не смята да поема в бъдеще, категоричен бе Димов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини