Обясниха защо се налага тегленето на общински дълг от 500 000 лв.

В зала "Гросето" снощи протече обсъждането на нов общински дълг

Поемането на общински дълг в размер на 500 000 лв. бе коментирано снощи на среща в зала "Гросето" в Димитровград.

Както вече стана ясно, по документи парите ще бъдат за съфинансиране на ремонта на Панорамен път, но реално с тази сума ръководството на Общината смята да покрие дълга от 600 000 лв. на МБАЛ "Св.Екатерина" към фирма "Строй ГСТ".

Лихвен процент до 6 % и срок на дълга 5 години, предлагат от Общината. Ако поемането на заема бъде одобрено, тогава ще текат и договорки с банкови институции, поясни гл. финансист в администрацията Танява Ванчева.

Най-рано през месец юли може да бъде теглен кредита, като ще се договаряме за гратисен период по отношение на главницата, а от юли месец да тече само лихва", поясни още Ванчева.

Реално изплащането на дълга ще започне през 2014 година, като плановете сочат приключване със задължението до 2017 година. 97 000 лв. лихва и главница ще плати Общината, ако се договори за лихва от 6 %.

"Не съм против тегленето на кредити, стига това искане да е икономически обосновано", заяви кметът Иво Димов. Той пропомни, че няма как болницата да тегли кредит, за да се разплати с фирмата, която я осъди. Затова средствата, предвидени за ремонта на Околовръстния път ще бъдат за покриване на това задължение.

Градоначалникът смята, че ако нямаше такъв казус с дълга на МБАЛ, общината и тази година нямало да тегли кредит. Димов заяви, че към момента няма реално сключен договор или споразумение с фирмата на Георги Табаков.

"Преговорите продължават, дали сме няколко предложения, на кое ще се спрем, е рано да се каже", допълни димитровградския кмет. Той е на мнение, че е по-важно да продължи нормалното функциониране на болницата, въпреки финансовото бреме от половин милион лв.

Повече ангажименти към финансовото обезпечаване на МБАЛ- Димитровград, администрацията не смята да поема в бъдеще, категоричен бе Димов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини